Категорично против отмяната на мандатността на ректорите се обявиха от синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа". В изявление до медиите синдикатите изразиха притесненията си относно визираните промени в закона за висшето образование

Мандатността на ректорите на висши заведения е една от малко работещите формули в системата на висшето образование, сочи проучване на синдиката. Всяка стъпка в друга посока би довела до задълбочаване кризата във висшето образование, увеличаване на корупционните елементи, които са пропили висшето образование, смятат синдикатите.

От синдиката сигнализират за многобройни сигнали от студенти за лоша организация и системно допускане на преписване, чрез използване на непозволени технически средства.

Много от корупционните практики се случват и с участието на квестори и преподаватели. Тези инциденти или умишлено не се регистрират или не следва никаква санкция, дори да се установи преписване или подсказване. Това се прави по финансови причини, за да бъдат задържани повече студенти във висшите училища, но вреди на качеството на обучението и учи бъдещите бакалаври и магистри на лоша гражданственост и неспазване на закона, посочват синдикатите.

Диктуването по време на лекции е друг проблем, свързан с овладяването на учебния материал, тъй като често то отнема цялото време на заниманията и е далече от обективната и професионална реалност на обучителната дисциплина, посочват от синдиката.