Синдикатите трябва да участват в комисиите за назначаване на директори на образователни институции, а участието на представители на обществения съвет е непрофесионално и обидно за бъдещите директори, и трябва да бъдат категорично отстранени от комисиите.

Това стана ясно от думите на председателя на Синдикат "Образование" Юлиян Петров по време на дебат на тема: "Важните национални образователни политики и социалният диалог". Обсъждането бе в рамките на Националния си синдикален съвет, организирано от Синдикат "Образование".

В дебата участваха президента на КТ "Подкрепа" инж. Димитър Манолов, министъра на МОН проф. Сашо Пенов, неговият началник кабинет г-н Димитър Здравков и съветник г-н Еленко Начев. 

Кандидатите за училищни директори да имат и управленски опит, искат от синдикат "Образование"

Кандидатите за училищни директори да имат и управленски опит, искат от синдикат "Образование"

Огромна е опасността ВАС окончателно да отмени наредбата

Спирането на Наредба 16 за провеждане на конкурсите за училищни директори предотвратява възможността да се проведат конкурси, които след това ще бъдат укорими. След като приключат процедурите на ВАС, ще се върне наредбата за обсъждане и ремонт в отрасловия съвет, каза министърът на образованието Сашо Пенов от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Според образователния министър българският учител трябва да бъде неприкосновен, защитен, да знае своите права и да е смел при отстояването им, което е и основен приоритет на Синдикат "Образование". Обществото разчита на учителите да възпитават поколения, които да възпроизведат добри модели в обществото, каза Пенов. 

ВАС спря конкурсите за директори на училища докато не се изяснят съдебните спорове

ВАС спря конкурсите за директори на училища докато не се изяснят съдебните спорове

Целта е да се защитят оспорващите избора

Приоритетът образование за правителството трябва да бъде безспорен, защото от това зависи необходимото обезпечаване на училищата и детските градини за предстоящия зимен период, като проф. Пенов изрази увереност, че няма да се стигне до затваряне на образователни институции, поради недостиг на финансови средства или енергийни източници.

В дискусията бяха обсъдени теми като деполитизация на учителите, ролята на учителските синдикати, решаване на проблеми на Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование (НЕИСПУО), ролята на учителските синдикати.

Лидерът на КТ "Подкрепа" акцентира, че фундаментален дефицит на българската образователна система е дефицитът на възпитание, липсата на уважение към учителя, липсата на лостове за неговото формиране, което води до създаване на общество, без истински духовни ценности, общество, което не зачита институциите и демокрацията. 

Искат тригодишна концепция за развитие на училищата от кандидатите за директори

Искат тригодишна концепция за развитие на училищата от кандидатите за директори

До представяне на концепция ще се допускат само преминалите писмен етап на конкурса

По отношение на деполитизацията в образователната система, министърът заяви, че никога не е имал съмнение в политическата лоялност на българския учител, както и че учители и директори нямат юридическа пречка да участват в политическия живот и политическите партии.

По отношение на грешките на МОН и бруталния хаос при въвеждането на платформата НЕИСПУО, проф. Пенов призова за търпение и заяви, че няма да се търси вина в никой от участниците в тази процеси.

Министърът успокои учители и директори, които въвеждат данни в НЕИСПУО и електронните дневници на "Школо" и "Админ+", че сроковете нищо не означават, те са твърде символични и няма да има порицан или наказан нито един учител или директор заради забавени срокове, дори това да продължи до края на годината.

От КТ "Подкрепа" заявиха, че ще искат оставки на всеки служител от РУО и МОН, ако се държи невъзпитано или не съдейства на педагогическите специалисти или се опитват да налага неосъществими срокове или административни санкции.

МЗ с план да затваря училища поетапно и локално

МЗ с план да затваря училища поетапно и локално

Очаква се засилване на заболяваемостта от коронавирус в началото на учебната година

Новият Колективен трудов договор (КТД) ще бъде подписан в необходимият срок, който е трасиран до действието на стария, а именно 26 ноември 2022 г. В понеделник 12.10.2022 започват процедурите за приемане на изготвения вече проект на трите учителски синдиката.

В дебата участваха синдикалните лидери от 36 български града. В началото председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров откри дебата с мисълта на Конфуций:

"Който постига новото, грижейки се за старото, той може да бъде учител."