Парното в общежитията на Медицински университет (МУ)-София е спряно по желание на студентите. Това съобщават от Министерство на образованието и науката (МОН) във връзка с появили се в социалните мрежи твърдения, че топлоподаването е спряно и студентите са оставени да мръзнат.

От просветното министерство са направили проверка по случая и са установили, че парното в общежитията на МУ - София, в Студентски град е преустановено по искане на ръководителя на студентските общежития Никола Филчев. Той е отправил молбата си до "Топлофикация София - Изток" на 17 октомври.

Причината била метеорологичната прогноза за затопляне на времето и високите температури в стаите на студентските блокове.

Никола Филчев е уверил екипа на Меглена Кунева, че още днес ще изпрати писмо до "Топлофикация", за да бъде пуснато парното в общежитията.

От просветното министерство допълват още, че проверката им е установила, че Медицинският университет - София, няма задължения към "Топлофикация". Това означавало, че спирането на парното в общежитията няма връзка със запора на сметките на университета. Всички административни, учебни сгради и клиниките към висшето училище имат парно и то не е било прекъсвано и в топлите дни.

От оглавяваното от Кунева ведомство напомнят, че предоставят на БНБ платежни нареждания на университета, свързани с месечните заплати на персонала, стипендиите и с плащания по договор с доставчици, които са настъпил падеж.

На 28 октомври е последната одобрена за плащане фактура на МУ към "Топлофикация". Днес предстояли още плащания на текущи разходи на учебното заведение.