Просветният министър проф. Тодор Танев се обяви против идеята религията да стане задължителен учебен предмет. Той коментира темата с патриарх Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил на среща в Синодалната палата, съобщават от министерството.

На срещата са обсъдени теми, свързани с внесения за обсъждане в парламента нов законопроект за предучилищното и училищното образование, както и за религиозното образование на децата и учениците.

Постигнато е съгласие от страна на Българската православна църква (БПЦ) да бъде изготвено становище във връзка с проектозакона и то да бъде обсъдено с експертите на просветното министерство.

Според проф. Танев резултатите от подобна съвместна работа могат да бъдат внесени от народните представители в пленарната зала, за да бъде включено това, което те преценят в рамките на новия закон.

При всички случаи става дума за това, че духовността е част от създаването на човека, отбеляза министърът и добави, че българската духовност се е крепила на религията. В същото време обаче проф. Тодор Танев подчерта, че за религиите като задължителен предмет въобще не става и дума. Той обясни, че новият закон за училищното образование и свободата, която той създава за известно адаптиране към всяко отделно училище на учебните програми, биха дали възможност „за по-голяма координация на това, което се изучава в момента и за добавяне на някои нови елементи."

Проф. Танев добави, че под религия не разбира само и единствено християнската религия, но официално признатите у нас. Това са според него съвременните европейски тенденции, които ще бъдат следвани.

По-късно след заседанието на просветната комисия в парламента министърът отново се обяви против въвеждането на задължителния предмет по религия.

Къде в Европа е задължителна религията, попита реторично Танев. При наличието на особена международна ситуация, задължително изучаване на религия ще създаде ситуацията от рода „вместо да изпишем вежди, ще избодем очи", смята още министърът.

Танев обаче подчерта, че по този въпрос решението е на депутатите.

От своя страна митрополит Гавриил заяви, цитиран от БТА, че Българската православна църква няма да се откаже от искането си за въвеждането на обучението по религия в задължителната програма в училище. Той подчерта, че това не означава, че църквата иска всички деца задължително да изучават една религия.

Той обясни, че искането на БПЦ е както се прави в повечето европейски страни - да се изберат няколко модула - от две до четири традиционни за дадена страна религии и един-два светски предмета като „Етика". От тези предмети родителите да са задължени да изберат един, който да стане задължителен за децата.

В този случай родителите може да изберат за своите деца да учат в училище „Православие" или „Етика", продължи с разясненията митрополитът.

Той изтъкна, че сега предметът „Религия" се изучава в училище като свободно избираем или задължително избираем. Учениците, които го изучават, обаче намаляват, като причината била, че няма създадени подходящи условия за него в българското училище.

Една от причините е, че повечето от жените, завършили богословие, не могат да се реализират като преподаватели по религия, защото ще получават малки хонорари и няма да имат осигуровки, посочи още митрополит Гавриил.

От МОН съобщиха още, че в разговора в Светия Синод са били поставени въпросите също така за работата на експертите по религия към Регионалните инспекторати по образованието  и за средните професионални училища, подготвящи кадри за църквата. Била е припомнена и ролята на БПЦ за спасяването на българските граждани от еврейски произход по време на Втората световна война като положителен пример за толерантност и гражданска доблест.