Тараклийският държавен университет приема студенти като филиал на Русенския университет от новата учебна година, съобщи БНТ.

До края на март трябва да приключат процедурите по преобразуване на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" във филиал на Русенския. Това стана ясно по време на днешното посещение на председателя на Район Тараклия, Република Молдова, Иван Паслар в крайдунавския град.

През изминалите три години двете държави обсъждат възможности и търсят варианти за подпомагане на развитието на образованието и младежите в Район Тараклия. В края на миналата година бе създадена работна комисия. Подготвен е и проект на споразумение между двете държави, което урежда въпроси от по-общ характер.

В началото на януари ректорът на русенското висше учебно заведение чл.-кор. проф. Христо Белоев проведе среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, където отново са обсъдени детайлите по споразумението. Очакванията на всички ангажирани институции са процесът на преобразуване на Тараклийския държавен университет във филиал на Русенския университет да приключи до месец март. Така организацията на учебния процес и приемът ще бъдат осъществени в необходимите срокове за започващата през септември нова учебна година.

Иван Паслар сподели, че е провел работни срещи с представители на бизнеса в район Тараклия. По време на разговорите става ясно, че за развитието на икономиката в региона са необходими специалисти от областите: аграрно инженерство, транспортни технологии, икономика и компютърни науки. От Русенския университет увериха, че имат готовност да започнат обучение по тези специалности още през идната учебна година.

По време на срещата са обсъдени и други организационни въпроси относно отпускане на стипендии за студентите с български произход, подобряване на условията в кампуса на университета, както и възможност за въвеждане на обучение в квалификационна степен "Професионален бакалавър".