Детските градини и ясли дали могат, а не дали трябва да отварят врати в понеделник, 14 декември. Така столичният зам.-кмет Тодор Чобанов отговори на въпрос: "трябва ли в понеделник детски градини и ясли да отворят врати.". Мнението си той изказа по време на представяне на проект "София избира".

"Чух д-р Кунчев (Ангел Кунчев - б.р.) да дава една норма на заболеваемост, която позволява подобно отваряне. Тя е далеч от нас - ние сме на 700, а трябва да сме 300 нови случая. Вземе ли се на национално ниво решение за отваряне, столичният щаб ще се събере и ще реши. Моето мнение е, че сме далеч от статистиката, която дава възможност за отваряне на детските заведения. Всичко се прави в името на живота", каза Чобанов.

Той изтъкна, че хоризонтът на празниците е пред нас и отново подчерта, че е нужен анализ на ситуацията. Трябва да вземем отговорно решение, каза Чобанов.

Училищни автобуси тръгват експериментално в София

Училищни автобуси тръгват експериментално в София

Идеята е да се провери дали има интерес към услугата

Относно проекта за училищни автобуси, който се подготвя в София той каза, че това е усилие на всяка европейска столична община. Целта е да се облекчи трафика в София.

"Сега сме на фаза анализ, изработва се конкретна рамка. Ако утре пуснем тези линии, няма да имат никаква успеваемост. След пандемията ще се тестват", уточни Чобанов.

Нещата са дискусионни - колко линии, кога ще започнат. Скоро ще имаме ясния хоризонт да кажем какво ще се случи на този изпитателен вариант, допълни Тодор Чобанов.

Припомняме, на 7 декември премиерът Бойко Борисов отправи послание, че част от мерките ще бъдат разхлабени предсрочно на 14 декември, а останалите ще бъдат премахнати седмица по-късно.

Веднага след това здравният министър Костадин Ангелов заяви, че е рано да се говори за вдигане на локдауна.

Ден по-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че София е в готовност да отвори детските градини на 14 декември.

След нея зам.-кметът Тодор Чобанов заяви, че се опасява от отварянето на детските градини. 

Отварянето на детските градини - решението не е само медицинско

Отварянето на детските градини - решението не е само медицинско

Ангел Кунчев: Не изпускаме контрола, а се учим от грешките си