Все по-голямо е явлението на създаване на цигански училища извън циганските квартали или пък на обособяване на цигански паралелки в българските училища. Това е един от основните изводи на доклад „Капанът на (не) подвижността: мобилни хора срещу статични институции" на Центъра за либерални стратегии и Фондация „РискМонитор".

Фокусът на изследването е насочено именно към циганските деца в родните училища и към това доколко те участват в учебния процес.

Продължават да съществуват ромски училища", призна на пресконференция за представяне на доклада проф. Майя Грекова от Софийски университет „Св. Климент Охридски". Тя посочи, че идеята на управляващите за създаване на интегрирани училища вместо да доведе до интегриране на децата от ромски произход в българското училище, отключва процеса на цигански училища извън ромските квартали или на цигански паралелки в българските училища.

Въпреки това обаче наблюдаваните тенденции у нас показват, че вместо образователна интеграция на децата с различен етнически произход, в българските образователни институции се преутвърждават дискриминационни нагласи към ромите.

Децата от ромски произход просто присъстват в класната стая, попълвайки бройката, но фактически не са обхвани от учебния процес", изтъкна още проф. Грекова.

Продължават масово да отпадат от училище деца от ромски произход, като не е ясно колко са циганските деца, които изобщо не попадат в училище, е друг извод на проучването.

Като за финал в доклада ясно е записано, че циганските деца все още не са предмет на интерес от страна на нито една държавна институция.