Няма да има удължаване на учебната година. Това увери пред БиТиВи просветният министър Красимир Вълчев. Децата от 1-4 клас пет седмици не са били в училище, по думите му. 12 клас са били 50% в присъствена форма на обучение. Останалите класове около 40% са присъствали в класната стая.

По мнението му няма изоставане в образователния процес. Няма предпоставки за нулева година, категоричен бе Вълчев. Според него най-лошото е да се забави образователният процес на децата с година.

Ваня Кастрева не вижда основание за намаляване на материала за матурите

Ваня Кастрева не вижда основание за намаляване на материала за матурите

Не се обмисля и промяна на датата на зрелостните изпити

Обучението в електронна среда е компенсаторно обучение, изтъкна министърът. Образованието е стрес и усилия, отговори Вълчев на исканията, включително и от страна на омбудсмана Диана Ковачева, малките матури да бъдат отменени тази година. Тези изпити ще помогнат на децата да се справят с предизвикателствата на живота, по мнението му. Имаме нужда от външното оценяване, смята Красимир Вълчев.

Децата няма да се прекарат с четене, както се изрази той и обясни, че четенето няма да навреди на децата. Матурите ще се проведат, отсече министърът. Теми също така няма отпадат.

Омбудсманът не разбира упорството на МОН да проведе малките матури

Омбудсманът не разбира упорството на МОН да проведе малките матури

18 000 родители са изпратили подписка

Той обясни още, че децата в детските градини се заразяват по-малко, отколкото по-големите деца.

Има ефект от ваксинацията при учителите. Близо 29% от учителите са ваксинирани, а 10% са преболедували коронавируса, стана ясно от думите му.

Припомняме, от началото на тази седмица учениците от 1 до 4 клас се върнаха в училище заедно с три класа от по-големите ученици - 7, 8 и 10 клас.

От 26 април се връщат 5, 9, 12 клас, като тогава се връща ротацията на класовете. За дванадесетокласниците това е наложително, тъй като за тях учебната година приключва в средата на май. На 17 май предстои да се върнат 6 и 11 клас.