Годишният бюджет на Селскостопанската академия да бъде намален с 18 % предвиждат промени, обмисляни от Министерството на земеделието. Учените в академията се обединиха в позицията си срещу предвижданите промени и изпратиха отворено писмо от директорите на институти до президента, до председателя на Народното събрание и до лидерите на парламентарно представените партии, съобщава БНР.

В писмото се казва, че орязването на бюджета ще доведе до драстични съкращения в състава и дейността на институцията.

Селскостопанска академия многократно е била обект на неудачни структурни промени, припомнят учените. Само за периода 2007-2013-а година съставът на академията е съкратен с близо 34 %. През последните две години са освободени още над 400 служители, с което е достигнат санитарният минимум за покриване нуждите и дейността на научно-приложна организация.

Учените считат, че днес вече се подготвя физическото ликвидиране на аграрната наука чрез замисленото преминаване на част от институтите към БАН, на други - към някои университети, а трети ще се закрият. Това ще бъде удар не само върху науката, но и върху българското земеделие.