Националният омбудсман приема аргументите на родителите и учениците за отпадане на матурите в 4 и за 10 клас, защото онлайн обучение не е достатъчно задълбочено и децата не се чувстват подготвени да проявят знанията, които са придобили. Освен това се създава ненужен риск при събирането на малки деца от 4 клас. Още повече, че за самите деца нищо не следва от тези матури, заяви Диана Ковачева в сутрешния блок на БНТ. Самите ученици се обърнали към образователния министър Красимир Вълчев с молба матурите след 4 и 10 клас да бъдат отменени.

Припомняме, че миналата година вече веднъж бяха отложени матурите за тези класове.

Тя настоя, че матури за 4 и за 10 клас не следва да има, но предложи, че ако все пак МОН държи на тяхното провеждане, за да се види какво са постигнали учителите и как се е справило училището, макар че би било излишно да се товарят децата, тези матури да бъдат анонимни.

Ковачева иска да се отменят матурите за IV и X клас

Ковачева иска да се отменят матурите за IV и X клас

Повод затова са жалби и подписки на родители

Ковачева посочи, че онлайн обучението е удачно за известен период от време, но за продължителен период от време не е добър вариант. Достъпът до онлайн образование не е достатъчно добър и това дистанционно обучение не може да доведе до задълбочени знания. Това се признава и от самите деца, подчерта Ковачева.

По думите й матурите се отразяват в дипломите на децата и след 4 клас училища неправомерно използвали резултатите от матурите, за да разформироват класове. При омбудсмана дори има такива жалби за училища в София.

Проблемът с матурите е, че отново има паралелна подготовка - извън училището. Проблемите са сериозни и не съм съгласна да се въведат така наречените интегрирани матури преди да бъде реформиран самият подход за подготовка, подчерта Диана Ковачева.

Омбудсманът: Интегрирани матури само след реформа на учебните планове

Омбудсманът: Интегрирани матури само след реформа на учебните планове

Много родители са изпратили жалби до Ковачева

Тя обясни, че онлайн обучението е крайно неподходящо за деца от 1 до 4 клас. Онлайн обучението е неизбежно в определени периоди, спасява се учебната година, но се надявам да не продължи прекалено дълго, защото може да остави отпечатък върху определени деца, особено на първокласниците, предупреди Ковачева.

Тя запита здравните власти кога точно децата могат да се върнат в училище.

Близо 40 000 деца няма да се включат в онлайн обучението

Близо 40 000 деца няма да се включат в онлайн обучението

Едва 8000 устройста са доставени от над 100 000 поръчани