Експерти от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии отчетоха подценяване на практическите тренировки в училищата за действия при бедствени ситуации.

Това стана на годишната работна среща на представители на Дирекция "Национален учебен център", инспекторите по подготовка на органите за управление, силите и населението от областните дирекции на министерството.

Участниците в срещата изтъкнаха изключителната важност на общоучилищните тренировки за опазване живота и здравето на учениците и персонала при бедствена ситуация.

Сучаите на деца, пострадали в резултат на безотговорно поведение, непознаване на правилата или подценяване на риска, са причина за тревога на експертите на МДПБА.

Проблемът е, че учителите не се чувстват подготвени да водят обучение за защита при бедствия, но и не търсят помощта на инспекторите от областните дирекции на Гражданска Защита за провеждане на практически занятия.

Пред областните инспектори на ГЗ беше представена излязлата наскоро от печат книжка за оцветяване "12 правила за малките деца", издадена от МДПБА.

Героите, създадени от художник-аниматор, ще участват във всички обучителни материали и игри, за да показват на децата как да реагират правилно при различни видове бедствия.

За най-малките излезе и календар с илюстрациите от книжката.

За училищата в системата на средното образование „Национален учебен център" подготвя плакат с най-важните правила за защита при бедствия.

До края на годината ще бъде активирана и детска страница към сайта на МДПБА. Заключителеният етап е "Наръчник на учителя за защита при бедствия", разработван съвместно от ПРООН, МДПБА и МОН.