Родители и учители искат оставката на министъра на културата Вежди Рашидов.
На пресконференция в БТА родители на ученици от НГДЕК и техни преподаватели призоваха цялата културна общност да ги подкрепи в това им искане. Те се заканиха и да ангажират прокуратурата с казуса за сградата на НГДЕК.

Припомняме, че от години НГЕДК има проблеми със сградата, в която ще се помещава. гимнацията се помещава за последно в сградата на 13-то СОУ в центъра на столицата за сметка на сграда в ж.к. "Модерно предградие", докато тя бъде подложена на ремонт с евросредства за над 2 млн. лв.

Заявено е, че стойността на ремонта е 2 милиона лева, но родителите са убедени, че тези пари не са били инвестирани в сградата. Те настояват децата им да учат на центъра, за да са близо до филиалите на Софийския университет, до БАН и до редица музеи, които са свързани с учебния процес в класическата гимназия.

Сградата на НГДЕК се намира на ул. „Баба" № 16 повече от двайсет години и всички родители, учители и ученици знаят прекрасно този факт, отговори Министерство на културата.

Родители и преподаватели подозират, че министърът на културата Вежди Рашидов нарочно е предизвикал казуса, за да използва сградата на 13-то СОУ за "българския Лувър".

Протест на учителите има, има и депозирани 38 преподавателски оставки - те не са оттеглени. Предизвестията изтичат след около месец, обяви  пред медиите председателят на училищното настоятелство на НГДЕК Ирина Абаджиева-Репуц.
Тя поиска да знае защо преподавателите трябва да подават оставки за нещо, за което не са виновни и в тази връзка отправи апел към Рашидов сам да се откаже от поста си. Абаджиева смята, че въпросните 2 милиона не са отишли в материалната база на гимназията и ЕК няма да ги одобри поради редица нарушения.

Получава се нещо като любов от разстояние, а тя често остава неконсумирана
. С тази метафора пък Стоян Асенов, родител и преподавател в СУ, обясни разпада на връзката между НГДЕК и най-стария ВУЗ у нас. Той се опасява от това, че скоро НГДЕК, ако остане на ул. "Баба" в "Модерно предградие", ще стане поредната квартална гимназия.

Преподаватели и родители увериха, че има решение на Столична община, което отдава сградата на 13-то СОУ за период от 10 години на НГДЕК. Защо, знайки това, Вежди Рашидов в началото на 2013 г. подписва петгодишен договор за прехвърляне на гимназията в друга сграда на края на София, искат да знаят недоволните родители.

Те разкриха, че ръководството на класическата гимназия за древни езици и култури е подложено на огромен натиск по казуса от Министерство на културата и дори е било притиснато днес да не се яви на пресконференция.