90% от училищата са успели да усвоят учебната си програма в пълния обем. 10% са декларирали, че трудно обхващат учениците по време на дистанционното обучение.

Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред bTV във връзка с отсъствието на някои от темите в матурата по българския език и литература на зрелостниците.

Той поясни, че 1-2% изобщо не се участвали в онлайн обучението, а 10-11% са участвали асинхроннно само чрез интернет приложения, но не с образователни платформи. По думите му тези деца, които са близо 40 000 ще трябва да доучват материала през лятото.

49 000 зрелостници се явяват на изпит по БЕЛ

49 000 зрелостници се явяват на изпит по БЕЛ

С маски или шлемове, ръкавици – по желание...

По отношение на мерките, които са предприети в училищата за провеждането на матурите министър Вълчев заяви, че се надява да няма пропуски заради необичайната ситуация. Според него училищата са подготвени.

Училищата като физическа среда са възможно най-безопасното място, тъй като са били затворени 2 месеца и през това време е имало постоянна дезинфекция.

Вълчев е на мнение, че по тази причина не би трябвало да има заразени ученици.

Във връзка с квесторите той обясни, че няма проблем с тях. Осигурени са за всички училища, като има и резервни в случай, че някой не успее да присъства.

Без Вапцаров, Талев и Димов в матурата

Без Вапцаров, Талев и Димов в матурата

12 клас се явяват на 1 и 3 юни, седмокласниците - на 15 и 17 юни

На въпрос дали има вариант и следващата учебна година да започне онлайн, министър Вълчев не изключи този вариант, като уточни, че трябва да сме подготвени за всичко.

Все пак той изрази надеждата от 15-ти септември да се върнат към присъствената форма на обучение, която по думите му е най-добрата.

Министър Вълчев коментира и протестите на родители по повод затварянето на две училища в село Михнево и село Поликраище като поясни, че за всяко училище се прави индивидуален анализ.

Той подчерта, че откакто е министър е направил 8 отказа за затваряне на училища. Образователният министър допълни, че са осигурени 60 млн. лв. за финансиране на малките училища.

СУ приема нови студенти с оценките от матурите

СУ приема нови студенти с оценките от матурите

Кандидатстудентски изпити ще има само за две бакалавърски програми

По отношение на това, че Софийски университет ще приема студенти само с оценка от матурата, Вълчев заяви, че матурата е много труден изпит, но трябва да завишат изискванията във висшите учебни заведения.