Финансовият контрол върху ОП „Наука за интелигентен растеж” поема лично министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Това стана ясно на пресконференция, на която бяха обявени резултатите от извършените проверки на звеното за вътрешен одит и инспектората към МОН.
Министър Кунева заяви, че така ще бъде засилен контролът: „Аз ще поема отговорност.

Министър Кунева каза още, че на практика с тази проверка е направен тест на системата. Тя визира изловените три проекта на стойност 1.5 млн. лв. за подпомагане на предучилищното образование, които са изработени по шаблон.
Министърът посочи, че сега тече втора проекта върху проектите от училищното образование, тъй като и за тях имало сигнал за същите лица.

Меглена Кунева заяви, че за тези проекти започва дисциплинарна проверка и на действията на служителите от Министерството на образованието, а одитният доклад ще бъде изпратен на прокуратурата.

Ние искаме да знаем има ли вътрешна схема в МОН. Нарушение има, въпросът е дали е резултат от пропуск или е нещо по-сериозно”, коментира министър Кунева.

Ще бъдат предприети и допълнителни мерки за засилване на контрола на проектите от Оперативната програма, като всички одобрени проекти ще трябва да предоставят доказателства за наличие на целева група, допълнително детайлно разпределение на екипите и тяхното натоварване по проекти, както и дали са взети под внимание предложенията на помощник оценителите.

Относно контрола по проектите от ОП „Наука за интелигентен растеж” министър Кунева заяви, че ще се проверяват проектите за свързани лица и двойно финансиране. Засега няма да има промени в насоките за кандидатстване по оперативната програма.

Министър Кунева заяви още за въпросните три проекта, спечелени от сдружения, създадени непосредствено след публикуването на насоките, с тях договори няма да бъдат сключени. Припомняме, че прокуратурата ще проверява проектите, подадени от сдруженията „Детски свят – щастливо детство”, „Детско царство” и „Детски усмивки”, управлявани от едни и същи лица в управителните съвети.

Имало данни, че въпросните сдружения кандидатстват с проекти и по схемата за училищно образование. Министър Кунева заяви, че МОН е изключително мотивирано да работи при висока дисциплина, откритост и ясно съзнание за непрекъснат контрол.