Осигурен е нормален учебен процес за откриване на учебната година във всички 2367 училища и 1844 детски градини в страната. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пред БНР.

"От една страна това са учебниците. От друга страна е необходимо да са приключили всички ремонтни дейности, тази година бяха осъществени 1130 ремонта - и основни, и текущи. В над 500 училища имаше много сериозни инвестиции. В няколко училища ще продължат ремонтите и след 15 септември, но това няма да пречи за провеждането на учебния процес, а там, където ремонтите са по-мащабни, е осигурена възможност да се провеждат учебните занятия в други сгради и училища. Така че справката към 14 септември е, че във всички училища учебната година ще започне нормално", изтъкна зам.-министърът.

От Демократична България искат оставки в МОН

От Демократична България искат оставки в МОН

Отчитат провал в програмата "Наука и образование за икономически растеж"

Михайлова съобщи, че тази учебна година националното външно оценяване за 7 клас ще бъде за първи път по новите учебни програми.

Тя подчерта, че резултатите от предприетите мерки в образованието и промените в Закона за училищното и предучилищното образование няма да бъдат видими в кратък период.

"Образованието е сфера, която няма как да даде видим резултат в следващата 1 или 2 години. То е както възпитанието в семейството - резултатите се виждат след много по-голям период. Важни са инвестициите и усилията, които се влагат в процеса на обучение и на образование", коментира тя и подчерта, че била оптимист за българското образование. 

Таня Михайлова уточни, че най-много учители в момента се търсят в София, Пловдив, Пазарджик по предметите "Английски език", "Математика", "Информационни технологии" и природни науки.

Амбицията на МОН била до края годината във всяко училище в България да има безжичен интернет, което ще спомогне за използването на модерни ресурси. 

Депутатите поспориха за образованието преди първия учебен ден

Депутатите поспориха за образованието преди първия учебен ден

От ДПС смятат, че ГЕРБ са изкривили системата в образованието