Депутатите почетоха първия учебен ден. Тон зададоха герберите.

"Нека спрем с хленченето", заяви от трибуната Милена Дамянова. Тя подчерта приоритети на управлението - инвестициите в учителите, дуалната система, дигиталното образование.

"Жаждата на просвещение е втъкана здраво в българите и в България", изтъкна Дамянова. По думите й знанието е това, което ни е водило и ни води по пътя на нашето съществуване като народ.

Депутатката е категорична, че знанието ни прави народ и затова се усмихваме с първолаците и подаряваме цветя на учителите.

"Нашата цел е всеки ученик да получи качествено образование", изтъкна Милена Дамянова. Финансовият ресурс за повишаване на заплатите на учителите е пътят към повишаване на техния статус.

"Лошите примери са по-малко от добрите", убедена е депутатската от ГЕРБ.

"Добрите учители се помнят цял живот",заяви Ерол Мехмед от ДПС. Българското училище, образованието и науката като цяло трябва да положат основите на една развита европейска държава,смята той.

Депутатът от ДПС отправи куп въпроси: Има ли мащабна държавническа мисъл, която да реформира системата? А имаме ли министерство, което да създава нови възможности и да решава залежали проблеми?! Правилната държавна политика трябва да е реалност, а не само желание!

"Вместо да положи усилия и създаде условия за качествено образование, една партия, управляваща през последните 10 години, си позволява тази политическа алчност да посегне и завземе българското училище, захапа Мехмед герберите.

ГЕРБ изкривиха системата, подчерта той. Безцеремонното кадруване опорочава тази система, атакува депутатът и настоя: Спрете това грозно политизиране на българското образование.

"Българският учител не е десятник, който носи гласове и неговата мисия не е политическа", смята Мехмед. Учебно-възпитателният процес не е партийна агитация и изисква знания, умения и компетенции, предупреди още той.

Очаквано и БСП не си спести критиките. "Трябва да си даваме сметка, че учителите са изморени още преди първия урок, а за учениците училището не е място, без което не могат", заяви Веска Ненчева.

"Колко от нас си дават сметка, че за голяма част от учениците, училището вече не е място, без което не могат", попита социалистката.

По мнението ѝ българското училище губи всяка изминала година мястото си на огнище на знанието.

"Не са ни нужди задокeански емисари, които да пренаписват историята в учебните ни програми и да бъркат в душите на децата ни", допълни Ненчева.

Тя настоя за повече отговорност към образованието.