Всеки шести гимназист от Разград признава, че за пръв път е употребил алкохол на 10-годишна възраст. Това сочат резултатите от социологическо проучване, проведено от Превантивно-информационния център по наркотичните вещества.

Половината от тийнейджърите в Разград са участвали в изследването, чиято цел е била да установи нагласите на учениците към употреба на наркотици, алкохол и тютюнопушене.

1270 ученици между 9 и 12 клас са участвали в проучване на нагласите по отношение на употребата на наркотици, алкохол и тютюнопушене. Резултатите сочат, че 15.1% от разградските тийнейджъри са употребявали марихуана през последната година, за 8.6% това е станало до месец преди анкетата.

Хашишът е вторият по разпространение наркотик - 5.6% са го употребявали. 1.7% са пробвали екстази. 1.3% са дишали лепило, а също толкова са употребявали хероин и кокаин, информира Днес+.

Сред причините за употреба на наркотици водещи са: любопитството - 20.5%, удоволствието - 18.7%. От скука към дрогата са посегнали 5.4% от участниците в проучването. 4% от тийнейджърите признават, че за запалили първата си цигара на 10 години, на същата възраст първото питие опитват 16.7% от запитаните. Алкохол не употребяват само 5.6% от гимназистите в Разградско.