България и Северна Македония засилват образователната мобилност между ученици, учители и студенти. Това стана ясно на заседание на съвместната работна група по култура, туризъм, образование и наука, младеж и спорт в Скопие.

За целта ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между националните агенции за "Еразъм +" на двете страни.

Двете държави ще си съдействат за по-активен обмен на ученици и преподаватели от средните училища и професионалните гимназии, както и за развитието на дуалното образование. Ще бъдат организирани семинари, на които ще се обменят опит и добри практики.

В споразумението ще бъде заложено и подобряване на сътрудничеството в сферата на висшето образование. Предвижда се провеждане на общо заседание на ректорите на висшите училища от двете държави, на което да бъдат обсъдени възможностите за изграждане на университетски мрежи. Беше обсъдено и разработването на съвместни научни проекти от изследователски екипи на България и РСМ.

Дейностите в споразумението ще се финансират по програмата "Еразъм+".

Подготвя се съвместна програма за сътрудничество в областта на образованието и науката, чиято цел е стимулиране на мобилността между студенти, преподаватели и изследователи от висшите училища. Насърчава се реализирането на общи проекти в специалности от взаимен интерес, публикуването на статии, съвместно провеждане на събития и др.

Освен това Министерството на младежта и спорта на България и Агенцията за младежта и спорта на Република Северна Македония ще подпишат Меморандум за сътрудничество в областта на младежта и спорта.

Целта е укрепването на сътрудничеството в развитието на младежта и спорта.

България и Северна Македония ще организират програми за младежки обмен и насърчаване на доброволчески проекти. Ще се работи и по представянето на съвместни проекти пред международните институции.

В областта на спорта Меморандумът засяга обмяната на опит между треньори, експерти, специалист и изследователи. Ще се насърчава и сътрудничеството между спортните организации на двете страни. Текстът засяга и сътрудничество в борбата срещу допинга в спорта, както и улесняването на отношенията между федерации, клубове и всички заинтересовани лица чрез организирането на спортни събития. Ще се обменят и идеи за модернизация на спортната инфраструктура.