Парламентарната група на АБВ ще подкрепи заема за НЕК за разплащане на оборудването, произведено от Атомстройекспорт, но при условие, че държавата започне строителството на АЕЦ „Белене”. Това каза Кирил Цочев пред медиите, след като „Коалиция Калфин президент” бе регистрирана в Централната избирателна комисия.

Кирил Цочев заяви, че предстои решението да бъде гласувано на извънредно заседание на Бюджетна и енергийна комисия в парламента. Той припомни, че позицията на АБВ от две години е една и съща и тя е за строителството на централата.

Депутатът припомни още, че АБВ има предложена визия за развитие на ядрената енергетика в България, която за съжаление, не е получила подкрепа в пленарна зала и не е била разглеждана.

„Нашето мнение е, че трябва да се купи това оборудване, но трябва да се встъпи незабавно в процедура за изграждането на АЕЦ „Белене” с двата реактора ,като преди това трябва да има визия за развитие на ядрената енергетика в България”, коментира Цочев и изтъкна, че няма друг начин и проектозаконът предложен екстерно от Министерски съвет трябва да бъде подкрепен.

Цочев припомни, че на 29 март 2012 г. МС е взел решение, което е било потвърдено от НС за прекратяване дейността на АЕЦ Белене. „Сега в момента трябва да има ново решение за възстановяване дейността на АЕЦ Белене”, заяви още той и апелира това решение на МС да бъде преосмислено.