Азербайджанската държавна компания СОКАР има интерес да съхранява природен газ в хранилището в Чирен и възнамерява да участва в разширяването му.
Интересът е заявен по време на посещението на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков  в Баку.

Разширяването на ПГХ „Чирен“ е предпоставка за реализацията на проекта за изграждане на газов хъб „Балкан“, в който азербайджанската страна разглежда възможностите за участие.

В момента обемът на съоръжението е 550 млн. куб. метра, а след реализиране на плановете за разширяване ще достигне 1 млрд. куб. метра.

Държавната компания СОКАР е препотвърдила резервирания капацитет в размер на 50 млн. куб. метра в рамките на първата фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България. СОКАР е заявил интерес за резервиране на най-малко същия капацитет и през втората фаза, която се провежда в момента. Заместник-министър Станков подчерта, че с приемането на окончателното инвестиционно решение по проекта, българската страна е изпълнила едно от ключовите предварителни условия за изпълнение на Договора за доставка на природен газ, подписан между Булгаргаз ЕАД и SOCAR.

Според оценката на министър Станков по този начин доставките на природен газ от Азербайджан за България са превърнати в необратим процес.

Съгласно подписания стратегически документ, от 2020 г. България ще получава природен газ от находището Шах Дениз 2 в обем от 1 млрд. куб. метра годишно.

В рамките на проведената среща заметник-министър Станков и представителите на СОКАР са се договорили за разглеждане на възможностите за увеличаване на обемите на природен газ за България и от други находища в Азербайджан. Това предстои да бъде разгледано детайлно в рамките на създадената Съвместна газова и нефтена работна група между българската страна в лицето на МЕ и БЕХ и СОКАР от азербайджанска страна.