И битовите, и индустриалните потребители ще плащат природния газ на същите цени през май, каквито са били през април. Няма да се заменя един монопол с друг. Ще има истинска диверсификация на източници и маршрути така, че да се търси най-добра цена за българските потребители, която да бъде конкурентна цена спрямо останалите европейски страни". Това обяви Васил Велев от АИКБ на пресконференция в БТА след краткия брифинг в Министерски съвет.

По отношение на природния газ очакваме стабилизация в дългосрочен план с дългосрочни договори, дали за втечнен или тръбен, и да се постигне цена по-добра от тази, която имаме в момента. Надяваме се правителството да продължи да работи в тази посока, изтъкна Добри Митрев от БСК. Тук имаме предвид разговори, които в момента се водят за доставка на втечнен природен газ и възможността от 1 юли да получаваме цялото количество, договорено с Азербайджан, поясни той. Малко по-рано премиерът Петков поясни, че пълното количество азерски газ тръгва именно от 1 юли.

Около 120 милиона лева вече са разплатени със строителните компании, стана ясно по-късно на пресконференция на бизнеса. Бизнесът няма да приеме всяка критика към властта да се обосновава с намесата на Кремъл, стана ясно от думите на Велев. Протестът, планиран за утре няма да е основателен след днешните разговори, стана ясно още от думите му. В НС се очаква да се гледа Закона за енергетиката, в който ще залегнат компенсациите за бизнеса, но работодателите ще са бдителни заради личните интереси на част от депутатите в сферата на енергетиката. Да не се субсидират хората с басейни, настоя още Васил Велев.

Идеята е да се заложат две цени, т.е. праг на цената на база потребление, а при превишаването й тя да бъде като на свободния пазар. Васил Весел обаче предупреди, че тук синдикатите трябва да си свършат сериозно работата при контрол за определяне на този праг.

Димитър Манолов от КТ Подкрепа обясни, че се обмислят сходни компенсации за цената на водата. Той обясни, че има разлика между хората, които мият, перат и се къпят и тези, които ползват вода за басейни.

Петков: Цената на газа на американския пазар е ¼ от тази в Европа

Петков: Цената на газа на американския пазар е ¼ от тази в Европа

Преди да се дадат на превозвачите парите на майките и пенсионерите, трябва да се пробват всички други мерки, смята той

Има напрежение обаче по отношение на градския транспорт, както поясни синдикалният лидер. Затова и той остава нащрек. Финансовият министър Асен Василев казал, че градският транспорт трябвало да оптимизира разходите си. Държавата била склонна да субсидира пътуването с градския транспорт на определени групи като пенсионери, ученици и др. Те обаче не са сериозно перо в бюджета на транспорта. Затова и Манолов прогнозира, че утре транспортът ще протестира.

КНСБ също остава в протестна готовност, ако мерките не се отразят върху цените и доходите на хората. Утре синдикатът ще решава за протеста.

Кирил Домусчиев от КРИБ също обясни, че остава в стачна готовност. Преди месеци пак имахме подобни срещи и обещания, но от тогава нищо не се случи, поясни той. КРИБ остава солидарна с исканията на останалите сектори, стана ясно по думите му.

Превозвачите отмениха протеста си в неделя, не искали да пречат на гражданите

Превозвачите отмениха протеста си в неделя, не искали да пречат на гражданите

Основните протестни действия остават - на 18 май

Припомняме, че на 5 май се проведе среща между премиера Кирил Петков и бранша в Министерски съвет, която бе напусната демонстративно от повечето представители на превозвачите. Причината - исканията им не били чути, а само им било обяснявано как те не могат да бъдат изпълнени. Те обявиха национален протест. Няколко дни по-късно, на 14 април, те отмениха протеста си за вчера- 15 април.

Три са основните настоявания на тежкотоварните и автобусни превози - намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, което отново би довело до корекция на цените надолу, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

За одит на тол системата настояват превозвачите

За одит на тол системата настояват превозвачите

Срещат се с еврокомисаря по транспорта заради неизпълняване на европейски регламент у нас