Турската държавна енергийна компания "Боташ" предупреждава за сериозни последици за България, ако не плати договорените суми по 13-годишното споразумение с "Булгаргаз". Може да се наложи обществения газов доставчик да плати над 2,3 млрд. долара за резервиран капацитет, независимо дали го използва или не. Българският парламент призова "Булгаргаз" и "Боташ" да преразгледат условията на сделката на фона на опасенията за финансовото състояние на "Булгаргаз", се казва в анализ на ICIS, цитиран от БГНЕС.

"Боташ" отхвърля призивите за предоговаряне на спорното споразумение. В писмо, изпратено от турската компания до българския оператор през миналия месец, се заявява, че всяко неспазване от страна на "Булгаргаз" на договорките да извърши многомилиардни плащания като част от 13-годишното споразумение ще има "сериозни последици".

Според "Боташ" предложените изменения на сроковия лист, подписан от двете страни на 30 декември 2022 г., ще "нарушат фундаменталната динамика на споразумението и ще направят изпълнението му неизпълнимо. Условията на спорната сделка изискват от "Булгаргаз" да резервира и заплати преносен капацитет от българската страна на граничния пункт с Турция Странджа-Малкочлар.

Боташ готов за отстъпки, уверява министър Малинов

Боташ готов за отстъпки, уверява министър Малинов

"Булгаргаз" е изпратил оферта за предоговаряне с "Боташ"

По силата на сделката "Булгаргаз" очаква да си осигури газ по турски тръбопроводи или терминали за втечнен природен газ, който турският оператор "Боташ" ще доставя на България в граничната точка Странджа-Малкочлар по Трансбалканския маршрут. Капацитетът за влизане на границата възлиза на 106,4 GWh/ден от българската страна на точката на свързване Странджа-Малкочлар и ще бъде разделен на половина за срока на 13-годишната сделка. Половината от общия наличен капацитет, или 53,2 GWh/ден, ще бъде резервиран от "Булгаргаз" за него, независимо дали го използва или не. Останалата половина принадлежи на "Боташ", който може да я преотдава на трети страни въз основа на непрозрачни критерии. По силата на споразумението "Булгаргаз" трябва да плати 2,34 млрд. долара за капацитета, дори и да не го използва.

"Булгаргаз" поиска преразглеждане на срочния договор с "Боташ" от декември 2022 г. след разглеждането на споразумението в парламента поради опасения, че условията ще поставят компанията и българския енергиен сектор в несигурно финансово положение.

В писмото на "Боташ" също така се отхвърлят твърденията на "Булгаргаз", че предоговарянето ще бъде необходимо, за да се съобрази споразумението с "промените на пазара". Според турската компания аргументите на българския оператор не са обосновани. "Бихме искали да отбележим, че не са настъпили никакви радикални промени на пазара, които да надхвърлят това, което страните разумно биха очаквали при сключването на Term Sheet", се казва в писмото на "Боташ" от 17 юли 2024 г.

Турската компания твърди, че се е "постарала да се съобрази в максимална степен с исканията на "Булгаргаз" за допълнителна финансова и оперативна гъвкавост по време на изпълнението на Term Sheet". "Постигнато е общо разбиране за определени механизми, които могат да бъдат постигнати и които могат да подобрят способността на "Булгаргаз" да управлява доставките и финансите си, без да нарушават общите очаквания за приходите на "Боташ" , заявяват от турската компания.

Министър Малинов и турският му колега нищят договора с "Боташ"

Министър Малинов и турският му колега нищят договора с "Боташ"

Документът е от важен за диверсификацията на източниците на природен газ

От "Боташ" изтъкват също, че исканията на "Булгаргаз" за преговори, представени в писмото от 4 юли 2024 г., "не отчитат обширните дискусии и взаимните усилия, които се провеждат между нашите компании и министерства".

Българските депутати посочват, че "Булгаргаз" трябва да резервира капацитет от 1,8 млрд. куб. м годишно и да плаща 180 млн. долара за него годишно, но 14-те доставки на втечнен природен газ, осигурени по договора, възлизат на 1,3 млрд. куб. м, което означава, че "Булгаргаз" има излишен капацитет от 0,5 млрд. куб. м годишно, който не може да обслужва. В резултат на това те са поискали от "Булгаргаз" да договори както доставките, така и капацитета въз основа на сезонните нужди, а не да следва твърд дневен профил.

Народното събрание иска също "Булгаргаз" да може да прекрати договора с разумно предизвестие, без да плаща неустойки. Ако иска да прекрати договора, "Булгаргаз" ще трябва да плати 100% неустойка върху стойността на резервирания капацитет.

Главчев не е енергиен министър, за да коментира газовите потоци у нас

Главчев не е енергиен министър, за да коментира газовите потоци у нас

Президентът няма как да ми поставя задачи, твърди служебният премиер

Междувременно днес ресорните министри на България и Турция Владимир Малинов и Алпарлслан Байрактар разговаряха днес за подготовката на Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Република Турция в областта на енергетиката. Информация за срещата им в Истанбул беше разпространена от българското енергийно министерство. Целта на документа е създадаването на рамка за двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и улесни яване на обмена на технически знания, консултации, умения и опит в съответствие с националното законодателство на страните. Електроенергийната и газовата свързаност, възобновяемата енергия и енергийната ефективност се определят като основни сфери на енергийното сътрудничество. В меморандума се предвиждат и развитие на нови проекти за електроенергийна свързаност и подобряване на трансграничния капацитет, както и насърчаването на частни инвеститори да внедряват такива проекти са сред основните мерки за задълбочаване на взаимните връзки. Според двамата министри подписването на меморандума ще спомогне за развитието на междусистемни връзки, които поддържат сигурността на енергийните доставки в региона. По предложение на Владимир Малинов документът ще бъде подписан в София.

Румен Радев иска проверка на всички потоци газ у нас

Румен Радев иска проверка на всички потоци газ у нас

За договора с "Боташ" - само пропуснати са ползите

Българският енергиен министър постави пред турския си колега въпроса за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ". Преговорите по въпроса ще продължат, като предстои на 15 август представители на "Боташ" да проведат среща с "Булгаргаз" у нас.

Припомняме, че със свое решение от 19 април 2024 г. Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ".

По молба на Турция по време на срещата си Малинов и Байрактар обсъдиха и възможността за предоставяне от България на допълнителни количества вода за напояване на региона около Одрин поради продължителна суша и неблагоприятни климатични условия. Владимир Малинов изрази готовност София да бъде домакин на среща между делегации от двете страни за провеждане на разговори за техническите параметри.

Договорът с Боташ - за да станела България търговски играч на газовия пазар

Договорът с Боташ - за да станела България търговски играч на газовия пазар

Росен Христов пита и какво ще стане, ако Азербайджан ни спре газа