Проектът за газовия хъб „Балкан” е независим от „Северен поток 2” и „Турски поток”. Това е мнението на Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, който вчера взе участие във форума, където бе представен хъба.

Днес Борхард посети компресорната станция „Провадия” край Варна, воден от енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев, съобщи БТА.

По думите на представителя на ЕК по темата газовият хъб може да започне да работи и без руска газ, но на по-късен етап това би попречило на неговата конкурентоспособност. Затова и е по-добре руската страна да се включи.

Припомняме, вчера стана ясно, че до 1,5 млрд. евро ще са нужни като инвестиция в газовия хъб "Балкан", като до 9 ноември в ЕК трябва да бъде представено предложението за извършване на предпроектни проучвания.

Европа ни е длъжна с подкрепа за газовия хъб, категоричен Борисов

Европа ни е длъжна с подкрепа за газовия хъб, категоричен Борисов

Тъй като сме понесли много тежест с бежанците

Борхард потвърди, че ЕК е готова да участва в тристранни срещи между България и други заинтересовани държави за изграждането на хъба, независимо дали става дума за Русия, Турция или друга страна.

„Това е проект не само на ЕК - България, а е за целия регион”, посочи Борхард. Той каза още, че за осигуряване на газовата свързаност между държавите в региона могат да бъдат ползвани различни европейски финансови механизми.