Европейската комисия одобри държавна помощ от 142 млн. евро в подкрепа на енергийния сектор в България.

Целта на схемата е да облекчи част от разходите на дружествата, съхранявали природен газ в подземното газохранилище "Чирен", за да се помогне на страната ни да постигне целите си за запълване на 80% преди началото на отоплителния сезон през ноември 2022 г.

Помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства за доставчиците на синьо гориво и ще компенсира част от техните загуби, произтичащи от съхранението на газ на високи цени през лятото на 2022 г. за изпълнение на задълженията на България за запълване на запасите, както и последвалата продажба на по-ниски цени от ноември 2022 г. до април тази година.

Компенсират предприятия, нагнетили в Чирен скъп газ през 2022 г.

Компенсират предприятия, нагнетили в Чирен скъп газ през 2022 г.

Индикативните финансови средства са в размер от 278 млн. лв.

Помощта е ограничена до 76.7 евро/MWh (150 лв./MWh) и само половината от съхранявания газ може да бъде взета предвид при изчисляване на окончателния ѝ размер. Схемата ще се прилага до края на годината.

Комисията установи, че схемата е необходима и подходяща за повишаване на сигурността на доставките на газ и за преодоляване на сериозни затруднения в икономиката. Констатирано е, че схемата е пропорционална, тъй като помощта е ограничена до необходимия минимум и ще има ограничено въздействие върху конкуренцията и търговията в ЕС.

По тази причина ЕК одобри българската схема съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Служебният кабинет покрива дефицита във фонда за енергийна сигурност

Служебният кабинет покрива дефицита във фонда за енергийна сигурност

Енергийният министър докладва в МС и за мерките в подкрепа на тецовете към БЕХ