От ЕК одобриха 94 млн. евро за изграждане на високоефективна централа за комбинирано производство на ток от боклуци в България, съобщиха от Еврокомисията.

Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ Европейската комисия одобри българските планове за подпомагане на изграждането и експлоатацията на високоефективна централа за комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия, която използва гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци. Те отговарят на правилата на ЕС за държавната помощ.

На 8 октомври 2019 г. България уведоми Комисията за плановете си за изграждане и експлоатацията на високоефективна централа за комбинирано производство на топлинна енергия и електроенергия в София. 

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Одитът показва несигурност за бъдещи

Централата ще произвежда топлинна енергия с мощност приблизително 55 MW и ток за 19 MW. За гориво ще бъдат използвани около 180 000 тона негодни за рециклиране битови отпадъци годишно.

Инсталацията, която ще бъде изградена от "Топлофикация" ЕАД, ще бъде свързана с топлофикационната мрежа на София. Изграждането ще приключи до края на 2023 г.

Европодкрепата е по две отделни мерки. Едната е пряка безвъзмездна помощ в размер на приблизително 90,8 милиона евро (около 177,6 милиона лева), финансирана от структурните фондове на ЕС, управлявани от България. Другата мярка е заем за около 3 млн. евро (около 5,8 милиона лева), отпуснат от Столична община на "Топлофикация" ЕАД с преференциална лихва.

Припомняме, на 14 май 2019 г. имаше съмнение, че ЕК е спряла проекта за изграждане на завод за RDF отпадъци край София.

Според общинския съветник Симеон Славчев от "Политическа група 5" решението на Европейската комисия да спре проекта е в подкрепа на техните доводи, според които проектът е тотално сгрешен. Те се борят срещу неговата реализация.

"ГЕРБ не пожелаха да чуят опозицията в СОС, взеха силови решения напук и срещу гражданите на София и сега ЕК връща справедливостта като спря финансирането на завода за изгаряне на отпадъци" коментира съпредседателят на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет Симеон Славчев.

Според експерти технологията на този завод е от първите въглищни ТЕЦ-ове.

По думите на екоминистър Нено Димов от 100% боклук заводът за третиране на битовите отпадъци в София вади 80% суровина, а отпадъците остават едва 20%.