Еврокомисията е спряла проекта на столична община за финансиране на строежа на завод за горене на отпадъци по технологията RDF. Това твърди лидерът на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов.

От столична община отрекоха да е спиран проектът. Тяхната информация е, че проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от РДФ-гориво (RDF) е в процес на оценка от Европейската комисия."Не отговарят на истината твърденията, разпространени от БСП-София, че проектът е спрян, както и че е объркана "пътеката за кандидатстване за финансиране", гласи позицията на общината до news.bg.

За проекта е изготвен доклад за съответствие от "Джаспърс" (механизъм за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР). Докладът потвърждава, че той (проектът - б.р.) отговаря на изискванията на Оперативна програма "Околна среда", уверяват от столичното кметство.

Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на 2018 година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия.

Според Паргов, причината за спиране на проекта е сбъркана пътека, по която са кандидатствали от общината. "Това показва крайната некомпетентност на управляващите в София и неумението им да осигурят финансиране", заяви той в ефира на БСТВ.

В отговор от Столична община уверяват, че пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. "големи проекти". "Процесът на оценка продължава. На този етап е поискана допълнителна информация във връзка с режима на държавните помощи. Срокът за възстановяване на разходи по оперативните програми от настоящия програмен период е декември 2023 г.", уверяват от администрацията на столична община.

По думите на Паргов почти сигурно възможността за осигуряване на финансиране за изграждане на завода за изгаряне на RDF е изгубена.

Той изтъква, че през 2020 г. приключва настоящият програмен период, в който е и Оперативната програма околна среда (ОПОС). Заради това, дори и да бъде започнато от начало кандидатстването за финансиране, то едва ли ще бъде завършено, защото няма достатъчно време.

Това е мотивът Паргов да обвини кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Йоана Христова, чийто ресор е "Зелена система, екология и земеползване".

"Никой няма право да си играе с парите и с тревогите на софиянци", заяви Паргов и припомни протестите срещу изграждането на подобен завод за отпадъци на територията на града, както и визитата на ръководството на столична община във Виена, където също има завод за отпадъци в града, но виенчани не търпят вредни последици от това.

"Ние искаме да приличаме на Виена по стандарта и качеството на живот на гражданите, а не по мястото на завода за изгаряне на боклука", увери Паргов.

Общинари атакуват решението за изгаряне на RDF гориво в ТЕЦ София

Общинари атакуват решението за изгаряне на RDF гориво в ТЕЦ София

Искат това да става на територията на завода за боклук в с. Яна

Според общинския съветник Симеон Славчев от "Политическа група 5" решението на Европейската комисия да спре проекта е в подкрепа на техните доводи, според които проектът е тотално сгрешен. Те се борят срещу неговата реализация.

"ГЕРБ не пожелаха да чуят опозицията в СОС, взеха силови решения напук и срещу гражданите на София и сега ЕК връща справедливостта като спря финансирането на завода за изгаряне на отпадъци" коментира съпредседателят на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет Симеон Славчев.

От формацията припомниха, че са искали да бъде проведен референдум по темата, но искането им не бе допуснато с мотив, че въпросите са незаконосъобразни и нецелесъобразни.

Въпросите бяха:

  1. Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци?
  2. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. "История Славянобългарска", на територията на ТЕЦ "София"?
  3. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи до Завода за механично и биолгично третиране на отпадъци, в местността "Садината" до село Яна.

След отказа за провеждане на референдум общинските съветници обжалваха пред Административния съд, където се оказа, че докладите на датския консултант "Рамбол", въз основа на които е избрана технологията "скарно изгаряне на RDF", са засекретени от общинската администрация. Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова, която е адвокат, поиска разсекретяването им, тъй като се решава въпрос, който е на стойност над 157 млн. евро. Решението касае качеството на живота на софиянци за десетки години напред. Делото бе отложено за 7-и юни 2019 г.

Припомняме, строежът на завода за изгаряне на остатъчния отпадък, преработен в RDF гориво, е третият, завършващ етап от интегрирания проект за завода за боклук, който се намира край село Яна.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Одитът показва несигурност за бъдещи

Цената на инсталацията е 157 милиона евро, от които 67 милиона евро са от бюджета на Столична община. За осигуряването на тези пари се планираше заем, който да бъде изплащан от изправеното пред фалит общинското дружество "Топлофикация - София".