Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков заяви, че България е осигурена с газ за 2023 година и неговите очаквания са за стабилизиране на цените през зимните месеци, които предстоят. Той заяви това в студиото на БНТ.

По думите му по-топлата зима ще позволи по-малко използване на скъп газ от газохранилището в Чирен.

"Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ и една трета от това, което получаваме - азерски газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече", допълни Еленко Божков.

Той обаче заяви че не може да коментира дали България ще поиска да получи невзетите количества руски газ от "Газпром" с оглед на промяната на начина на разплащане с "Газпром", приета с указ на руския президент Владимир Путин в края на миналата година, която върна възможността за заплащане на газа в евро или долари при определени условия.

Не трябва да сключваме нов дългосрочен договор с "Газпром", съветва енергиен експерт

Не трябва да сключваме нов дългосрочен договор с "Газпром", съветва енергиен експерт

Газохранилищата в Европа са пълни

Той припомни, че в Министерския съвет днес ще бъде подписано споразумение между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ". Според него това споразумение ще отвори на България достъп до основната част от терминалите в Турция. То се сключва за срок от 13 години.

Той също така се похвали, че по последни данни "Булгаргаз" регистрира значителен приход последните месеци - печалба над 7 милиона.

Еленко Божков засегна и въпроса за ядреното гориво и успокои, че не би трябвало да има притеснения и въпросителни относно сделките на АЕЦ "Козлодуй" и ядреното гориво. Според него там нещата са ясни и прозрачни.

"Сделката означава диверсификация и смяна на горивото за Пети блок, която отдавна се изисква", каза още Еленко Божков и подчерта, че това няма да доведе до повишаване на цената на тока, който ще произвежда АЕЦ. Той уточни, че в Шести блок поради техническите спецификации на руското ядрено гориво, с което е зареден, не позволяват да се използва американско ядрено гориво, а само такова на френската компания "Фраматом".

Третият въпрос, който Божков коментира е ситуацията с въглищните централи във връзка със задълженията, които е поела България за тяхното закриване и заяви, че правителството на Кирил Петков е "забатачило" проблема.

Еленко Божков: Ангажиментът за въглищните централи не е догледан

Еленко Божков: Ангажиментът за въглищните централи не е догледан

Настоява за изграждане на алтернативни възможности в района на Мини "Марица-изток"