Чуждестранните купувачи на руски газ, които са отказали да преминат към нова платежна система с автоматично конвертиране на плащанията в рубли, ще могат да погасяват задълженията си в договорната валута, съобщи ТАСС.

На 30 декември руският президент Владимир Путин подписа указ за изменение на указа от 31 март "За специалната процедура за изпълнение на задълженията на чуждестранните купувачи към руските доставчици на природен газ". Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

И Китай започва да плаща с рубли за руския газ

И Китай започва да плаща с рубли за руския газ

За петролните продукти също се преминава към плащане с национални валути

Указът на Путин излиза осем месеца, след като "Газпром" спря доставките за България поради отказа за плащане в рубли и ден преди изтичането на договора за доставки от руската компания.

Както беше съобщено, плащането за руски тръбопроводен газ, доставян след 1 април на чуждестранни партньори от недружелюбни страни, трябва да се извършва изключително в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални рублеви и валутни сметки "К" за чуждестранни купувачи.

Арбитражен съд: Финландия не трябва да плаща на "Газпром" в рубли

Арбитражен съд: Финландия не трябва да плаща на "Газпром" в рубли

Провал на плановете на Путин

Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, Газпромбанк го продава на Московската борса и превежда рубли на Газпром. В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено. Ако условието не е изпълнено или не е изпълнено изцяло, доставките се прекратяват.

Новото постановление предвижда, че когато руски доставчик събира дългове от чуждестранен купувач или купувачът изплаща дългове по договор, чиято доставка е била прекратена поради неспазване на нормата на постановлението от март, плащането може да се извърши във валутата на договора по специална сметка в оторизирана банка.

Турция вече плаща част от руския газ в рубли

Турция вече плаща част от руския газ в рубли

Москва и Анкара планират да увеличат дела на плащанията в местни валути

В постановлението се посочва, че погасяването на дълговете по този начин "не представлява основание за възобновяване на доставките на природен газ от руския доставчик, ако чуждестранният купувач не спази процедурата, установена с настоящото постановление".

Отделно се посочва, че специалната сметка се използва от упълномощената банка само за кредитни операции от купувача и за дебитни операции въз основа на инструкции от руския доставчик.