Русия и Китай преминават към разплащания в национални валути за енергийни доставки, плащанията за руски газ вече се извършват на паритетна основа в рубли и юани, предава ТАСС.

Това съобщи вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак в интервю за телевизионния канал "Россия-24" след заседание на руско-китайската междуправителствена комисия.

"Ние преминаваме към разплащания в национални валути - както в рубли, така и в юани - за доставените енергийни ресурси, взаимни разчети, които се извършват, включително за доставка на оборудване от Китай", каза той. "Като пример, доставките на газ днес между "Газпром" и Китайската народна република се извършват на паритетна основа в рубли и юани.

Новак също така добави, че плащането за доставка на петрол и петролни продукти също се прехвърля активно в националните валути на Русия и Китай.

В началото на месеца бе съобщено, че Турция е започнала частични плащания за руски газ в рубли. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез в интервю за телевизия TRT Haber.

"Както знаете, бе постигната договореност, частичното разплащане вече е започнало. Възнамеряваме да засилим работата си в тази посока", отбеляза Дьонмез.

По негови думи през следващите месеци Москва и Анкара планират да увеличат дела на плащанията в местни валути в сферата на енергийната търговия.

Путин разпореди ускоряване на прехода към търговия в рубли и национални валути

Путин разпореди ускоряване на прехода към търговия в рубли и национални валути

Той признава, че санкциите затрудняват износа и разплащанията