Москва трябва да ускори прехода към външнотърговски разплащания в рубли и национални валути на страните, които са надеждни бизнес партньори. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща по икономически въпроси на 18 април, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че ограниченията, които т. нар "неприятелски" страни наложиха срещу Руската федерация, са се отразили на възможностите на вътрешния бизнес, затрудняват логистиката на доставките за износ и внос и създават пречки за извършване на плащанията.

ЕК: Плащането на газа в рубли нарушава санкциите
Обновена

ЕК: Плащането на газа в рубли нарушава санкциите

Тази позиция засега е неофициална

"Необходимо е да се окаже максимално съдействие на предприемачите за решаването на тези проблеми, включително ускоряване на прехода на външната търговия към разплащания в рубли и в национални валути на страните, които са надеждни бизнес партньори", каза държавният глава. "Бих искал да подчертая, че в новите, променени условия трябва да напредваме с много по-високи темпове в тази посока", добави Путин. Той поиска да му се докладва на срещата как е организирана тази работа, какви резултати се планират да бъдат постигнати в нея.

По-рано президентът на Руската федерация подписа указ, с който от 1 април се определя нова процедура за заплащане на доставките на руски газ от купувачи от т. нар. "неприятелски" страни. Сега такива държави трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута на Газпромбанк, която ще купува рубли на борсите и ще ги превежда по специални рублови сметки на вносителите.

По рано през деня говорителят на Кремъл заяви, че Русия няма да съобщи кои страни са се съгласили да плащат газа в рубли.

На 1 април бишият руски президент и премиер и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще доставя храни и селскостопански култури само на приятелски страни срещу рубли и национални валути. В същото време Медведев подчерта, че въпреки че Русия не купува редица западни хранителни продукти от 2014 г., "списъкът със забранени за внос продукти може да бъде разширен още".

В Русия искат и други стоки да се продават само в рубли

В Русия искат и други стоки да се продават само в рубли

Зърното и петрола може да попаднат сред тях