Темата с вчерашните преговори с миньорите продължи и тази сутрин на днешното заседание на енергийната комисия в НС.

Искра Михайлова от "Възраждане" обясни, че няма постигнато споразумение между властта и протестиращите. А първа точка от разписания вчера документ не била разбираема за миньорите, нито дори за депутатите. Липсва и искането на протеста за либерализация на енергийния пазар, по думите й.

Нали уж има споразумение, ние можем ли да го променяме, недоумява Драгомир Стойнев от БСП. По думите му след като има такова, комисията би трябвало само да го одобри или след като част от синдикатите не са се подписали и депутатите биха могли да нанесат корекции. И социалистът настоя управляващите да разяснят какво означава точка 1.

Председателят на НС казал, че трябва да има корекции, стана ясно от Делян Добрев. Преди гласуване в зала трябвало да има известни корекции. От "Възраждане" обясниха, че протестиращите вчера дошли със съвсем друг текст. Освен това същината на исканията се загубила в текста, който накрая бил предложен.

Радослав Рибарски от ПП/ДБ обясни, че 1 точка била предложена от синдиката на енергетиците. Според него има опити за подстрекаване на протестиращите. В текста вчера се решавали проблемите на хората.

Владислав Панев поиска разделно гласуване на всяка точка от споразумението. Рамадан Аталай пък поиска да не се променя споразумението. Иначе щяло да излезе, че енергийна комисия е третата страна в спора. Затова настоя Панев да се откаже от мераците си. Делян Добрев се съгласи с аргументите му.

Васил Стефанов от ПП също се присъедини към тях. Бе предложена техническа корекция, че НС възлага на кабинета изпълнението на договореностите.

ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС одобриха споразумението. Против бяха от "Възраждане" и ИТН. БСП бяха въздържал се.

Енергетици и миньори остават на АМ "Тракия", докато бъде обсъдено споразумението

Енергетици и миньори остават на АМ "Тракия", докато бъде обсъдено споразумението

Решение за блокадата се очаква днес

Енергийна комисия се отказа да гледа пътната карта за климатична неутралност заради спор дали заложените параметри в нея не противоречат на вчерашното споразумение между властта и миньорите. Депутатите оставиха това да се реши в пленарна зала, тъй като там можело да се гледа темата, без тя да е разгледана с ресорната комисия. Преди комисията да се откаже от тази точка в дневния ред, синдикатите предупредиха, че приемането на пътната карта ще торпилира вчерашните разговори. Според ГЕРБ тя противоречи на договореностите от вчера. Според ПП и Министерство на енергетиката това не е така. ИТН пък поискаха точката да отпадне от дневния ред.

Министър Румен Радев каза, че тя поставя под въпрос съдържателната част на споразумението, тъй като има заложени два сценария за климатична неутралност -амбициозен до 2030 и друг до 2038 г. Но можело просто да се гласува 2038. Делян Добрев предложи да се преработи пътната карта, но от МЕ го увериха, че това трудно ще стане. Делян Добрев посочи, че не иска да се създава напрежение и затова точката отпадна от дневния ред. Ако разглеждането й било важно за ПВУ не пречело пленарна зала да я гласува. Само ПП/ДБ бяха против това предложение, но не надделяха.