Финансова инжекция получават мини "Марица Изток". Това стана ясно от брифинга в Министерство на енергетиката след браншова среща.

БЕХ ще даде заем на мините в размер на 55 милиона лева. Той няма да е безлихвен. 50 милиона лева са предзназначени за инвестиции на мините. Допълнително още 5 милиона лева ще получат мините за разходи за персонал - увеличение на заплатите от октомври месец, както поясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя констатира, че днешният диалог е бил много добър. Синдикатите пък откриха пропуски в исканията си, които ще коригират.

Обратното броене за въглищната енергетика започнало

Обратното броене за въглищната енергетика започнало

Днес отрасловият съвет ще решава старите проблеми на мини "Марица Изток"

Няма да допуснем стотици милиони и милиарди да бъдат откраднати от някой в някаква посока, закани се президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Цената на въглищата да е пазарна, предлага още КНСБ. Мярката е абсолютно адекватна, изтъкна синдикалист номер едно. По независещи от него причини, дружеството не може да изпълни предварителния си план.

Консултанти на ЕК ще изготвят план за устойчиво развитие и ще станат ясни перспективите пред комплекса. Синдикатът настоява никой от миньорите да не загуби работата си и да се намери перспектива за следващите 10-15 години. КНСБ иска да види какъв е планът на мините до 2025 г.

Борисов обсъди със синдикатите бъдещето на "Мини Марица-Изток"

Борисов обсъди със синдикатите бъдещето на "Мини Марица-Изток"

Срещата им се проведе преди днешния Браншови съвет

Браншовият съвет ще се събира винаги по спешност, стана ясно още от брифинга.

Припомняме, през юли месец след разпореждане на премиера Борисов беше внесено предложението от ГЕРБ и ОП за ограничаване на т.нар. студен резерв - енергийните мощности, с които страната ни трябва да разполага по закон и които трябва да се съхраняват за извънредни ситуации. Като причина за ограничаване на количеството студен резерв, който да се съхранява в този ТЕЦ, е неговата собственост (той е на Ахмед Доган) и фактът, че за пазенето на този ресурс държавата плаща определени суми

Решението бе т.нар. Студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2.