С малко повече от предвижданите 3% може да поскъпне природният газ през декември. Това предупреди изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на обсъждането на цените в КЕВР.

Той обясни, че причината е, че прогнозата е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите са се повишили.

Павлов отбеляза, че има значително покачване на цените на природния газ на европейските газови пазари. По тази причина вероятно в предложението, което "Булгаргаз" ще внесе на 1 декември, цената ще бъде малко по-висока.

"Това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на "Северен поток 2" до изпълнение на определени условия на проектната компания. Трябва да се отбележи и че курсът долар - евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която "Булгаргаз" ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка", подчерта той.

„Булгаргаз“ обяви прогнозна цена на природния газ за декември от 106.96 лв. за мегаватчас

„Булгаргаз“ обяви прогнозна цена на природния газ за декември от 106.96 лв. за мегаватчас

Не са калкулирани цените за достъп и пренос, акциз и ДДС...

По негови думи цените на "Булгаргаз" може да са с около 35% по-ниски от тези на европейските борси. По тази причина било важно енергийният регулатор и отговорните институции да не допуснат търговците да изнесат количествата, които са закупили от "Булгаргаз" на търговете, които газовата компания е длъжна да направи по закон.

"Да не стане така, че тези количества да бъдат изнесени в съседни пазари. Това би застрашило енергийната сигурност и физическата цялостна система. Затова е много важно количествата, които са закупени на тези два търга, крайната дестинация, това е задължително, да бъде българският потребител", категоричен бе Павлов.

Той съобщи и че част от топлофикациите и крайните снабдители не са осигурили необходимите им количества газ за есенно-зимния сезон. Въпреки това "Булгаргаз" ще гарантира доставки и за тези дружества, за да няма проблем за крайните потребители.

С около 3% по-скъп газ през декември очаква "Булгаргаз"

С около 3% по-скъп газ през декември очаква "Булгаргаз"

През януари синьото гориво се продава за малко над 93 лева за мегаватчас