Заблуда е, че предвиденото за АЕЦ "Белене" оборудване може да се премести и веднага да се ползва за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред bTV председателят на българския атомен форум "Булатом" Богомил Манчев.

По негови думи е необходим нов проект, а изхарчените до момента около 250 млн. евро ще бъдат загубени.

Той обясни, че ако през 2012 г. правителството е решило да спре проекта АЕЦ "Белене" поради финансова невъзможност, то днес финансовата невъзможност е втори въпрос. Зелената сделка е факт и ние трябва да решим този въпрос - първият е как да заместим 18 млн. мегаватчаса с чиста енергия, подчерта Манчев.

Според него от техническа гледна точна проект може да се реализира и на двете места, докато от лицензионна гледна точка ще изгубим 8 години работа по АЕЦ "Белене".

"Там няма нищо - една нива, а площадка "Белене" е най-готовата в света, има много подготвителна работа, проектът е минал всички етапи на техническия проект, има всички разрешителни", поясни експертът.

Той прогнозира, че ще са необходими поне 5 години за подмяната на руското атомно гориво. Според Манчев е изключително важен въпросът дали седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде изграден с помощта на стратегически инвеститор или изцяло с държавно финансиране. Прогнозната му стойност е между 6-7 млрд. евро.

Община Белене иска спешна среща с Борисов за АЕЦ-а

Община Белене иска спешна среща с Борисов за АЕЦ-а

Много разочароващо било предоставянето на оборудването за АЕЦ "Белене" на централата в Козлодуй

Експертът предупреди, че винаги подобряването на нещо старо е по-скъпо, отколкото нещо ново.

"Всички сме си изпатили вкъщи, когато сме правили ремонт на мивката в кухнята. Ако си купиш нова е по-евтино. Тук е абсолютно същото - технически не е трудно да се монтира, но лицензионно ще трябват 5-6 години и още толкова за изграждане", отбеляза той.

Припомняме, на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

НЕК продава на АЕЦ „Козлодуй“ старото оборудване от АЕЦ „Белене“

НЕК продава на АЕЦ „Козлодуй“ старото оборудване от АЕЦ „Белене“

Съоръженията на двете атомни електроцентрали били аналогични

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - първият кабинет "Борисов" с мнозинството на партия ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Правителството се отказва от проекта за АЕЦ "Белене"?

Правителството се отказва от проекта за АЕЦ "Белене"?

След препоръката реакторите от "Белене" да отидат на новата площадка в Козлодуй

БАН публикува доклада си в началото на 2017 година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

На 22 май 2019 г. бе обявен 90-дневен срок за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

По случая последва неочакван обрат, след като през януари правителството реши НЕК да продаде на АЕЦ "Козлодуй" част от наличното оборудване на площадка "Белене".