Община Белене настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов и яснота за развитието на региона, съобщава БНР.

Кметът на Белене Милен Дулев и председателят на Общинския съвет д-р Бистра Павловска са написали открито писмо до министър-председателя с искане да се срещнат, за да обсъдят съдбата на АЕЦ "Белене".

Дулев заяви, че е важно как ще се развива районът, като няма перспектива за АЕЦ.

"За нас това беше водещо през последните 40 години, но с течение на времето самата идея и реализацията ѝ не се виждат по последните действия на правителството. Вярвам, че имат друга идея за самата площадка", отбеляза той.

По негови думи всеки жест към реализацията на АЕЦ "Белене" е приета добре от местните жители, защото това е най-бързият начин за възстановяване на икономическото състояние на района.

НЕК продава на АЕЦ „Козлодуй“ старото оборудване от АЕЦ „Белене“

НЕК продава на АЕЦ „Козлодуй“ старото оборудване от АЕЦ „Белене“

Съоръженията на двете атомни електроцентрали били аналогични

От своя страна Павловска посочи, че новината за предоставяне на оборудването за АЕЦ "Белене" на централата в Козлодуй е много разочароваща за хората в Белене.

"Сагата "Белене" вече е с близо 40-годишна давност. Преживели сме поне три първи копки и в годините това люшкане - ще го има, няма да го има - напрегна и натовари хората", отбеляза тя.

Местната власт настоява за повече информация за плановете за проекта, защото непрекъснато семейства напускат града, за да търсят работа другаде.

Припомняме, на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Правителството се отказва от проекта за АЕЦ "Белене"?

Правителството се отказва от проекта за АЕЦ "Белене"?

След препоръката реакторите от "Белене" да отидат на новата площадка в Козлодуй

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - първият кабинет "Борисов" с мнозинството на партия ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Вече се виждало провалянето на проекта "Белене"

Вече се виждало провалянето на проекта "Белене"

Държавата и енергетиката са в отчайващо състояние според Еленко Божков

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на 2017 година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

На 22 май 2019 г. бе обявен 90-дневен срок за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

По случая последва неочакван обрат, след като миналата седмица правителството реши НЕК да продаде на АЕЦ "Козлодуй" част от наличното оборудване на площадка "Белене".