Възможностите за участие на френски компании в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" обсъдиха българският енергиен министър Теменужка Петкова и посланикът на Франция в България Ерик Льобедел.

Енергийният министър представи решението на правителството да търси възможност за реализацията на проекта за изграждане на втора атомна централа в България съвместно със стратегически инвеститор. Проектът трябва да стане на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. Чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно дружество.

Цветанов: Не приехме позицията на БСП за държавни гаранции при АЕЦ "Белене"

Цветанов: Не приехме позицията на БСП за държавни гаранции при АЕЦ "Белене"

Искаме диалог с Китай и с целия свят, обяви лидерът на ПГ ГЕРБ

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 7 юни 2018 г. депутатите вдигнаха мораториума върху изграждане на АЕЦ "Белене".

"Това ще е отлична възможност за продължаване на съвместното сътрудничество между България и Франция в областта на атомната енергетика", подчерта Петкова.

По време на срещата двамата дискутираха и изпълнението на приоритета на българското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

"Заедно с Европейската комисия продължаваме работа по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на българска територия, който да е и платформа за търговия с природен газ. Напредват дейностите по изграждане на интерконектора Гърция-България - в ход са всички обществени поръчки за неговото строителство", информира министър Петкова френския посланик.

Посланик Льобедел благодари за оказаната от Министерството на енергетиката подкрепа при провеждането на проучванията на дълбоко в Черно море от страна на френската компания Тотал.

Петкова обсъжда промени в Закона за подземните богатства с Total

Петкова обсъжда промени в Закона за подземните богатства с Total

Предстои конкурс за проучване в блок „Тервел“ в Черно море

Припомняме, ден по-рано имаше среща между министър Петкова и ръководството на фирма Тотал, които проучват българската акватория на Черно море за наличие на нефт и газ.

По време на срещата френският дипломат изтъкна, че във Франция първото председателство на България на Съвета на ЕС се счита за безспорен успех.

В рамките на председателството сме се справили с предизвикателствата в областта на енергетиката, заяви министър Петкова. "Затворихме досиетата за енергията от възобновяеми източници, за енергийната ефективност и за регламента за управление на Енергийния съюз. Те са основополагащи за законодателния пакет "Чиста енергия за всички европейци", както и за изграждането на Енергийния съюз", каза министър Петкова.

"След едногодишни дебати постигнахме общ подход и по регламента за Агенцията на ЕС за сътрудничество между енергийните регулатори", допълни министърът на енергетиката.