Потенциалните стратегически инвеститори ще могат да подават заявление за участие в процедурата за проекта АЕЦ "Белене" през май. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в международния форум "Атомекспо" в руския курорт Сочи.

Министърът обясни, че процедурата вече е стартирала, но официалният срок за подаване на заявления започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на Европейския съюз. Очаква се това да се случи в началото на май, а срокът ще бъде 90 дни.

По време на събитието в Сочи Петкова ще се срещне с компаниите, които до момента са проявили интерес към АЕЦ "Белене" - руската "Росатом", френската "Фраматом" и американската "Дженеръл Електрик". Тя ще се срещне и с министъра на иновациите на Сърбия Ненад Попович. Причината е, че АЕЦ "Белене" се разглежда като проект, който ще има регионално значение. "Ще проведем среща и с колегата от Сърбия, за да можем да видим каква е възможността евентуално сръбски компании да участват като страни по договори за изкупуване на електрическа енергия или под друга форма", посочи енергийният министър.

Започва изборът на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Започва изборът на инвеститор за АЕЦ "Белене"

НЕК и Министерство на енергетиката стартират процедурата

На събитието, което тази година е под мотото "Ядрените технологии за по-добър живот", ще се обсъдят приносът на атомната енергия към борбата с климатичните промени и значението на ядрените технологии за развитието на различни сектори от публичния живот.

В рамките на форума Петкова ще се срещне с представители на компаниите, които проявяват интерес да участват в строежа на АЕЦ "Белене" и да бъдат стратегически инвеститор на проекта.

В Сочи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обяви, че и унгарски компании имат интерес към АЕЦ "Белене". Той не даде повече подробности с аргумента, че ще се срещне с тях през следващата седмица. "Проявиха интерес, ходиха на площадката на "Белене" и другата седмица имаме среща с тях за въпроси по процедурата", обясни Илиев.

От своя страна по време на откриването на "Атомекспо" директорът на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг изтъкна, че в момента в света се строят 55 нови атомни реактора, като 9 от тях са в страни, които досега не са развивали ядрена енергетика.

По нейни думи атомната енергетика е втората по чистота енергия след произвеждана от вода. Ризинг каза още, че строителството на ядрени централи ще се утрои през следващите години.

Светослав Малинов: Новият инвеститор за АЕЦ "Белене" влиза в преговори за години

Светослав Малинов: Новият инвеститор за АЕЦ "Белене" влиза в преговори за години

Евродепутатът призова министър Теменужка Петкова да се изправи пред фактите