За успокоение на гражданите в следващите 3 месеца цените както на електроенергията, така и на парното, и топлата вода ще останат непроменени. В това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в МС, посветен на мерките за енергетиката.

Всичките мерки, обявени от Стефан Янев касаят всички небитови потребители. За битовите потребители съгласно Закона за енергетиката, цената за електроенергията за бита е определена на 1 юли.

Над 40% от българите ще студуват през зимата

Над 40% от българите ще студуват през зимата

България е втора в ЕС по енергийна бедност

Иванов обясни, че в момента има голямо движение на цените както на международните борси, така и на българската електроенергийна борса. Както КЕВР, така и правителството още от месец ноември ще се постараят да достигнат до определени решения, които да намалят във възможния размер увеличението на цената на електрическата и на топлинната енергия. Това КЕВР го правили винаги, щели да го направят и сега, увери Иванов.

По думите му това, което не може да се промени, е цената на въглеродните емисии, които се търгуват на платформата в Брюксел, както и цената на природния газ. Той се надява цената на природния газ да намалее с увеличаване на количествата на доставките, както е предложил самият руски президент Владимир Путин. Намаляването на цената на природния газ ще доведе не само до намаляване на цената на топлинната енергия, но и цената на електрическата енергия, обясни Иванов.

КЕВР са с отворена врата, ще разгледат всички мерки, ще преценят техния ефект и ще вземат най-доброто решение за гражданите на България.

Красимир Дачев: Очаква ни Виденова зима

Красимир Дачев: Очаква ни Виденова зима

Бизнесът очаква цената на тока да достигне в края на годината 500 лв

КЕВР в рамките на набелязаните мерки поема ангажимент за промяна на два подзаконови нормативни акта - Наредбата за лицензирани дейности в енергетиката и Методиката за определяне на цената на балансиращата енергия. КЕВР ще положи всички усилия, когато променя наредбата за лицензирани дейности в енергетиката да ги направи в пълно съответствие с европейските.

С втора актуализация Янев предлага да компенсира бизнеса за цената на тока

С втора актуализация Янев предлага да компенсира бизнеса за цената на тока

Настоя да започне експертен разговор за проекта на АЕЦ "Белене"