Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) все още няма критерии, по които да оцени сделката за ЧЕЗ. Това обяви председателят на регулаторния орган Иван Иванов, цитиран от БНТ.

От министерството на енергетиката няма да правят собствено проучване на новия кандидат "Еврохолд България", а ще разчитат на контролиращите институции, поясни Иванов. 

Теменужка Петкова: Държавата няма отношение към покупката на ЧЕЗ
Обновена

Теменужка Петкова: Държавата няма отношение към покупката на ЧЕЗ

Сделката е минала по чешкото законодателство

По думите на Иванов българското енергийно министерство ще запази дистанция по отношение на преговорите между двете компании - "Еврохолд" и ЧЕЗ, подобно на случая с първия купувач - дружеството на Гинка Върбакова - Инерком.

Три институции имат право да забранят сделката - Комисията за защита на конкуренцията, която спря сделката с "Инерком", Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ

"Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ

Poдният xoлдинг щe плaти €335 милиoнa - с 15 млн. повече отколкото предложи "Инерком"

По-рано енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че още не е имала срещи с Инерком и сделката е минала по реда на чешкото законодателство. "Чешката държава провежда тези процедури и нашето правителство няма касателство по този въпрос", каза министърът. 

Бизнесът предлага свои експерти за нов закон за енергетиката

Бизнесът предлага свои експерти за нов закон за енергетиката

От АИКБ искат пълна либерализация на пазара

По думите на Петкова е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната и това е водещия принцип. Българското законодателство е предвидило определени критерии за проверка.

Точно тези критерии обаче все още липсват. Енергийният регулатор има право да проверява сделката за продажба на ЧЕЗ, след като през 2018 г. година беше променен закона за енергетиката, но депутатите така и не въведоха критерии по които това да се случи. Критерии за проверка не са разработени и от енергийното министерство.

Според Иван Иванов: "ние сами (КЕВР) ще се постараем да създадем обективни критерии".

Новия кандидат за ЧЕЗ "Еврохолд България" няма опит в енергетиката, а се занимава със застрахователна дейност, лизинг, продажба на автомобили, инвестиции и управление на активи. Дружеството се е споразумяло със сегашното ръководство на ЧЕЗ България да остане на позициите си. Планират да наемат и международни консултанти специалисти по енергетика. Новите купувачи ще се представят официално във вторник.