От руската компания ТВЕЛ, които произвеждат ядрено гориво, са готови да играят на търг за доставки за АЕЦ "Козлодуй".

От компанията и сега имат дългосрочен договор, заяви в отговор на въпроси на български журналисти старшият вицепрезидент за търговията и международния бизнес на компанията Олег Григориев. Григориев участва на пресконференция на президента на ТВЕЛ Наталия Никипелова в рамките на международния форум "Атомекспо -2019" в руския курорт Сочи, пише "24 часа".

Съдът окончателно отхвърли жалбите срещу ОВОС за нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй"

Съдът окончателно отхвърли жалбите срещу ОВОС за нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй"

При екооценката са спазени всички процедури

"Ако европейската комисия изисква търг, ние сме готови да участваме", каза още Григориев. Той поясни, че договорът на руската компания с АЕЦ "Козлодуй" е дългосрочен, но в него има опции - ТВЕЛ може да продължи доставките, а може и да се яви на търг, зависело от решението на централата. Вицепрезидентът поясни, че когато работи в чужбина, ТВЕЛ се съобразява с правилата на държавата и ако ЕК изисква търг, то но няма въпроси.

Относно конкуренцията с американската "Уестингхаус" представителят на руската ТВЕЛ заяви: ако те са готови да се състезават с нас и ние сме готови. Преди месеци агенцията по доставките на Евратом поиска търг. Кой да е той, зависи от срока на действащия договор.

"Козлодуй" получава догодина модернизирано ядрено гориво

"Козлодуй" получава догодина модернизирано ядрено гориво

Сега решават за извозване на отработеното ядрено гориво от страната ни

През 2020 г. ще започне зареждането с новия тип гориво на ТВЕЛ и на пети блок на "Козлодуй". В шести реактор половината от касетите вече са от новия тип. Президентката на ТВЕЛ Никипелова заяви, че през ноември 2016 г.е било първото зареждане с новото гориво на VI блок и вдигане на мощността му със 104%. 

Според Григориев от следващата година и 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще започнат да използват новото по-ефективно гориво, което помага на реактора да работи с по-голяма мощност и да бъде спиран за зареждане по-рядко, съобщи БНР.

В момента новият тип гориво се използва в 6-и блок на атомната ни централа.