Отлагане на либерализацията на енергийния пазар с една година приеха на първо четене депутатите от Енергийната комисия. Предложението дойде от БСП, а с подобна идея излязоха и от ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Според приетите текстове битовите потребители ще излязат на свободния пазар за ток през юли 2025 година, а не през 2024-а, каквото решение взе парламентът през есента.

Против предложенията се обявиха от "Продължаваме Промяната". От КЕВР и ЕРП-тата застанаха зад идеята за отлагане и признаха, че все още не са готови за тази крачка, предаде Нова телевизия.

Драгомир Стойнев изложи позицията на БСП, а именно, че служебният кабинет няма нужния капацитет, за да се справи и да приложи подобна реформа.

БСП търси подкрепа за отлагането на либерализацията на електроенергия

БСП търси подкрепа за отлагането на либерализацията на електроенергия

Междувременно ГЕРБ, ДПС и ИТН внесоха законопроект за отлагането

"Поне ще имаме една година, в която да попълним Фонда, в който има близо един милиард дефицит и да създадем някаква сигурност за това, че този модел ще проработи", заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Според Радослав Рибарски от ПП-ДБ Европейската комисия няма да остави неотчетен "този предизборно взет ход".

Към момента няма готовност за въвеждане на либерализацията, що се отнася до битовите потребители, категоричен бе на свой ред председателят на КЕВР Иван Иванов.