Договор за етап от проекта за разширението на капацитета на подземното газово хранилище (ПГХ) "Чирен" бе подписан днес от възложителя "Булгартрансгаз" и изпълнителя "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен".

С разширението се предвижда да се увеличи капацитетът на газохранилището за съхраняване на активен газ до 1 млрд. куб. метра, а на дневния добив - до 10 млн. куб. метра. Нагнетяването трябва да се повиши до 8 млн. куб. метра на ден. Ще бъдат изградени нови надземни и подземни съоръжения, включително нова компресорна станция, 10 нови високопродуктивни експлоатационни и 3 наблюдателни сондажа, както и газопровод между Чирен и Бутан.

Подписаният днес договор касае разширение на сондажния фонд на ПГХ "Чирен", съобщи БТА.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов каза в отговор на въпрос, че цялата стойност за реализацията на проекта, който се състои от три подпроекта, ще бъде около 500 млн. лева. Той обясни, че средствата се осигуряват основно по три начина - 78 млн. евро грантово финансиране по Механизма за свързване на Европа, 87 млн. лева заем от страна на Българския енергиен холдинг, като се работи за останалата част от финансирането да се получи заем от американски държавни институции.

Чирен пълен със скъп газ

Чирен пълен със скъп газ

Очаква се в следващите месеци синьото гориво да поевтинее с 30%

Запитан дали има процедури по обжалване, Малинов посочи, че третата поръчка - за изграждането на допълнителен довеждащ газопровод, по който да се пренася природен газ от и към хранилището, отново е обжалвана. "Но ние сме спокойни. Ще изчакаме всички компетентни институции да се произнесат и да подпишем договора, което няма да се отрази на реализацията на проекта, тъй като този трети етап е най-лесният", увери Малинов. Той припомни, че през януари беше подписан договорът за изграждането на надземните съоръжения - компресорната станция, измервателна станция и др. Днес беше подписан и договорът за подземната част от проекта - експлоатационните и наблюдателни сондажи.

Шефът на "Булгартрансгаз" отбяляза, че работата по разширението на газовото хранилище се извършва в синергия в неговите три съставни части и в края на 2024 г. и началото на 2025 г. всички нови технологични съоръжения трябва да бъдат въведени в експлоатация.

Според "Булгартрансгаз" разширението на ПГХ "Чирен"ще позволи да се насърчи търговията с газ в региона, както и въвеждане на допълнителни източници, включително и втечнен природен газ.

Стартира процедура по ОВОС за разширяване на "Чирен"

Стартира процедура по ОВОС за разширяване на "Чирен"

Още от 2013 г. е проектът за разширение на капацитета

Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза пред журналисти след подписването на договора днес, че разширението на газохранилището е в директна полза за крайния потребител и икономиката. Той уточни, че то дава възможност да се съхраняват обеми от около една трета от годишната консумация на газ в България. По думите на Христов това дава сигурност дори в случаи на големи прекъсвания на доставките на газ страната ни да може да използва за няколко месеца съхранените количества. Финансови ползи той вижда в две направления. Едното било, че страната ни ще може да се възползва от ниските цени на природен газ в месеците на ниско потребление. Директните ползи за "Булгартрансгаз" пък били таксите за услугите по съхранение, които ще получава които ще получава.

БГНЕС оповести коментар на Росен Христов от Чирен за призива на вицеканцлера на Германия и министър на икономиката Роберт Хабек за налагане санкции за страните, които не се отказват от руското ядрено гориво.

"Ако има санкции срещу държави, използващи руско ядрено гориво, то трябва да има такива срещу всички, потребяващи големи количества газ от Русия. Немски компании оперират в Русия, така че ако говорим за санкции, основната засегната страна ще бъде Германия", заяви той. Според Христов това е политическо изказване и е крайно неприемливо за България.