В Министерството на енергетиката се проведе среща за обсъждане на проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Представители на бизнеса, синдикатите, неправителствения сектор и на държавата коментираха основните предложения за промени в документа, отправени от заинтересованите страни след публикуването на проекта на 17 ноември 2023 г. Информация за дискусията беше оповестена от енергийното министерство.

В изпратените до момента становища по проекта се посочва, че стратегията трябва са гарантира развитието на българската енергетика и осигуряването на сигурна, чиста и достъпна енергия. Отправени са и предложения, свързани с насърчаването в максимална степен на участието на българската индустрия в енергийния преход. Според становищата е необходимо стратегията да конкретизира визията в областта на разработването и внедряването на иновативни решения, включително по отношение на възобновяем водород. Сред поставените теми са също изясняването на възможностите за оползотворяване на енергията на Черно море и улавянето, съхранението и използването на въглероден диоксид.

Участниците в дискусията искат в енергийната стратегия да бъдат включени мерки за гарантиране на заетостта във въглищните региони чрез участие на съществуващия експертен потенциал в рекултивацията на терените. Повдигнат бе и въпросът за възможностите за повишаване квалификацията на работещите там. Настоява се още в стратегията да бъдат записани ясно измерими междинни етапи и цели, които да служат като индикатор за напредъка и предприемането на корективни действия при необходимост.

Друга група от получените предложения касаят предприемане на конкретни мерки и инструменти за подпомагане развитието на водородната икономика, принципи и политики за развитие на енергийните общности за възобновяема енергия, както и планове за развитие и оползотворяване на потенциала на битовите, индустриалните и земеделските отпадъци с приложение на иновационни нискоемисионни технологии.

Министерството на енергетиката спешно наваксва с плана за енергетиката и климата

Министерството на енергетиката спешно наваксва с плана за енергетиката и климата

Интегрираният национален план за енергетиката и климата трябваше да се актуализира до юни

Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум предложи документа да се запише и нов пазарен подход за развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) на база на квоти и търгове за производство. Според него е необходимо и задълбочаване на политиките за развитие на енергийните общности за ВЕИ и за проучване и добив на природен газ в страната.

На сходно мнение за енергийните общности за децентрализирано производство от ВЕИ е и Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България. По думите й, ако те залегнат в стратегията, на тази база впоследствие могат да се предвидят стимули за тяхното развитие.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация акцентира върху сигурността на доставките за транспорта и необходимостта от развитие на мрежата за зареждане извън градовете. Той изтъкна като недостатък липсата на дискусия за енергийна ефективност в транспорта и на развитие на ВЕИ в този сектор.

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България настоя за гаранции, че българската индустрия ще бъде максимално ангажирана в енергийния преход. Пламен Павлов от Българската газова асоциация заяви, че сред акцентите в стратегията трябва да бъде либерализацията на пазара.

Александър Загоров от КТ "Подкрепа" пък смята, че енергийната стратегия трябва да е кратък, основополагащ документ, който да може да се надгражда и развива, а конкретните мерки за изпълнение на стратегическите цели да бъдат записани в следващи програмни документи.

Разработването на нова енергийна стратегия - не е само перки и панели

Разработването на нова енергийна стратегия - не е само перки и панели

Задачата в енергийната стратегия била да се обхване много по-широк аспект от електроенергийна система

Светослав Иванов от Българската асоциация природен газ посочи, че в проекта на стратегия липсва визия за това как в краткосрочен план един местен ресурс (лигнитните въглища) да бъде заменен с друг (природния газ).

По думите на Валентин Колев от Техническия университет няколко години преди 2050 г. блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат изведени от експлоатация, а планираните два нови ядрени блока по 1000 мегавата няма да бъдат достатъчна базова мощност с оглед бума в развитието на ВЕИ.

Апостол Дянков от WWF отбеляза, че е нужно в стратегията да залегнат по-широко топлофикационните ВЕИ технологии. Според Соня Кадиева от Асоциация свободен енергиен пазар в проекта трябва да се отчита развитието и на всички съседни на България пазарни зони.

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов обобщи, че работата по проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030, с хоризонт до 2050 г., ще продължи. По думите му проектът трябва да бъде доразвит и приведен в съответствие с Интегрирания национален план Енергетика-климат, който в момента е в процес на актуализация, който предстои да бъде завършен до средата на 2024 г.

Нашите очаквания са да продължим интензивната работа и диалога по стратегията с всички заинтересовани страни, за да получим възможно най-добрия резултат, изтъкна Ненов.

Кабинетът "Денков" актуализира плана за плавно спиране на въглищните централи

Кабинетът "Денков" актуализира плана за плавно спиране на въглищните централи

Ще бъде преразгледано предвиденото намаление на мощностите до 2026 г., 2030 г. и 2035 г.