Поскъпването на стоките и услугите няма да бъде забележимо. Според него ще се намали печалбата на бизнеса. Това каза Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране по повод предстоящото решение на комисията за новите цени на природния газ.

Иванов бе категоричен, че увеличението е абсолютно обосновано и подчерта още, че е планово. Според него всички, които получават по-ниски цени и всяко повишаване намалява печалбата в бизнеса.

Иванов определи решенията на КЕВР като трудни. Той посочи, че те ще доведат до определени затруднения за бизнеса. "Всяко повишение на цена бърка в джоба за всеки, който потребява", призна Иванов.

Поскъпването на газа ще навреди на хората, предупреждава Мая Манолова

Поскъпването на газа ще навреди на хората, предупреждава Мая Манолова

Поскъпват цените и на електрическата и топлинна енергия, на храните

Председателят на КЕВР бе категоричен, че е една голяма спекулация, че цените са обявени след изборите. "Ако се погледнат решенията на комисията винаги съгласно договора между Булгаргаз и Газпром на първо число на всяко тримесечие цените се актуализират, което означава, че ние трябваше на 31-ви март да вземем решението", коментира Иванов.

Сега бизнесът щял да работи с по-малка печалба, но до увеличение на цените на стоките не следвало да се стига, обясни още Иван Иванов.

Потвърдено: С 18% поскъпва водата в София

Потвърдено: С 18% поскъпва водата в София

Нямало връзка между изборите в неделя и поскъпването 6 дни след тях

По думите му, цената на газа е било предопределено да се вдигне по причина на договора с "Газпром". "Той е обвързан с девет месечен период на цените на петролни деривати - мазута и газьола. Те след съгласието между ОПЕК и Русия да се намали добива още от месец ноември са на доста високи нива, така че бизнесът специално, ако не битовите потребители бяха предизвестени, че ще има такава по-висока цена", заяви Иванов.

Председателят на КЕВР обясни, че природният газ като суровина определя около 70% от цената на топлинната енергия. "По тази причина се налага сериозно увеличаване на цените на топлинната енергия. Това, което е хубаво, е че ние от 1 януари успяхме да намерим една единствена възможност, за да тушираме надолу цените на природния газ чрез надвзетия приход на Булгаргаз.

По тази причина българският бизнес и българските домакинства в първото тримесечие на големите студове не почувстваха промяна на цените на топлинната енергия", каза още той. Така, ако се вземе решение цената на топлинната енергия, произвеждана от топлофикациите в страната, ще поскъпне от датата на произнасяне на КЕВР - 7-ми април.

КЕВР да преразгледа решението си за поскъпване на тока, искат работодателите

КЕВР да преразгледа решението си за поскъпване на тока, искат работодателите

Не намираме логика за увеличение на ценообразуващите елементи, пишат от АИКБ

Увеличението ще е средно с около 23-24%. Единствено за "Топлофикация"-Плевен увеличението ще е по-голямо - до 37%. Причината за това поскъпване в Плевен била "груба грешка" в предишното ценово решение на топлофикацията, но и сега цената там щяла да е значително по-ниска от тази в София. Плевенчани щели да плащат 64 лева на мегават час - софиянци - 79 лева на мегават час.

Относно цената на тока, Иванов подчерта, че на произвежданата от топлинните централи електрическа енергия, която се изкупува от НЕК, влияе цената на добавката към обществото. По думите му тази добавка определя повишаването на цената на електрическата енергия с малко под един лев - между 0,97 лв. - 0,93 лв., което било по-малко от 1%.

Според Иванов стоките не би трябвало да поскъпнат. Обяснението за това е, че в продължение на две години цената на природния газ намаляла с 60%, но никой не е почувствал намаление в цената на стоките. "Просто се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба", коментира той.

Относно цената на водата, Иванов коментира, че тя ще поскъпне с приемането на новите бизнес планове на ВиК дружествата в страната. Единствено в София е приет новия бизнес план. Тя ще бъде повишена с 18%, което прави 2,18 лв. Иванов коментира, че гласувал против това увеличение , прието от КЕВР. Новите цени на водата за софиянци влизат в сила от 1-ви април.

На въпрос след като цените на газа са по-ниски от тези през 2014 г., защо говорим за драстично увеличение, Иванов коментира: "Защото, уви, някои хора в Българя търсят действително винаги чрез цените на природния газ да създават определена стресова ситуация у хората".