Все по-важна част от работата на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР е да отговаря на предизвикателствата, пред които се изправя ядрената индустрия. Това заяви Уилям Магууд ІV - генерален директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по време на посещението си в АЕЦ "Козлодуй".

При посещението си в българската атомна електроцентрала директорът на АЯР бе придружен от Вероник Руйе - ръководител на Департамента по безопасност на агенцията. Тяхната визита е по покана на министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. 

Непланирано спиране на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
Обновена

Непланирано спиране на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

В 13:50 ч. днес е изключил турбогенератор 10 на 6-ти блок

Представителите на АЯЕ бяха посрещнати от изпълнителния директор на атомната централа Наско Михов, Емилиян Едрев, директор на дирекция "Безопасност и качество" и от Стефка Петрова, ръководител на управление "Администрация и контрол". 

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заработи след късо съединение

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заработи след късо съединение

Блокът е включен в 17:52 часа, след като в 13:50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита

Емилиян Едрев представи основните проекти на Дружеството - продължаването на срока на експлоатация и повишаването на топлинната мощност на 5 и 6 блок. Акцент в презентацията му са непрекъснатите усилия на атомната централа за поддържане на високо ниво на безопасност и сигурност. Бяха представени резултатите по стрес тестовете, съгласно изискванията на Европейската комисия след аварията във Фукушима.

По време на визитата делегацията посети командната и машинната зала на 5 блок, пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000 в Учебно-тренировъчния център, Хранилището за отработено гориво и други обекти на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е междуправителствена агенция. Тя подпомага сътрудничеството между страните с развита атомна енергетика в процеса на усъвършенстване на различни области като ядрена безопасност, технологии, наука, околна среда и право.

За да постигне тази цел, АЯЕ действа като форум за обмяна на информация и опит между страните, членуващи в организацията - 33 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, които управляват 82% от инсталирания в света капацитет за производство на ядрена енергия.