Дискусията между партиите Продължаваме промяната, БСП, ИТН и ДБ в сферата на енергетиката продължи повече от 6 часа. Тя бе водена от съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.

Всяка една от партиите първоначално представи програмите и приоритетите си за развитие на енергетиката.

Основните приоритети, които са си поставили от "Продължаваме промяната" в сферата на енергетиката, са унищожаване на корупцията в тази сфера, изграждане на пълен микс от нови мощности, включително и нови технологии, превръщане на България в локален център за съхранение за енергия. От партията също така държат да се реализират приоритетно инвестиционни проекти на територията на комплекса "Марица изток", за да се запазят работните места в региона.

От ПП настояват също така да се гарантира диверсификацията на източници на природен газ у нас, както и закриването в бъдещето на Българския енергиен холдинг. Категорично ПП считат, че България не трябва да остава без ядрена мощност. Акцент беше поставен върху нуждата от изграждане на нова ядрена мощност - независимо дали това ще се случи в рамките на АЕЦ Козлодуй или другаде.

Точката, около която всички партии се обединиха, е, че трябва да се приеме нова енергийна стратегия на България. Различните партии предложиха и точки, които напълно съвпадат с предложенията на "Продължаваме промяната".

БСП за България

БСП предложи да бъдат взети мерки за компенсиране на домакинствата при увеличаване на цените на електроенергията за домакинствата от Нова година. Сред предложенията бе до 200 квтч за най-бедните да е безплатно, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно. Битовите потребители да не излизат на свободния енергиен пазар и регулиран пазар за социалните заведения като болници, училища, социални институции.

Категорично левите настояват да бъде запазен комплексът "Марица изток" като енергиен, но не непременно - въглищен.

От левицата предлагат и дългосрочни мерки за развитие на енергетиката, а водещо място заема развитието на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нови ядрени мощности.

Разработване на дългосрочна програма за стимулиране на потреблението на природен газ. Както и превръщането на енергийната ефективност в национална задача, включително и подкрепя за предприятията, които изградят мощности за собствени източници на енергия.

От името на БСП най-активно участваха Румен Овчаров и Таско Ерменков.

"Има такъв народ"

Приоритетите в сферата на енергетиката от страна на "Има такъв народ" представи Иван Хиновски. Базовите принципи, които от партията предлагат са декарбонизация на българската икономика, стратегия за развитие на минните региони, стратегия за управление на ядрените отпадъци, стратегия за собствен добив на петрол и газ. Настояват за спешни мерки, включително продължаване на изплащане на компенсации на бизнеса заради високите цени на тока.

Предлагат и нови административни структури - зам.-председател на МС по климата, експертен енергиен съвет.

Енергийният министър обмисля дали да искаме от "Газпром" пътната карта за "Балкански поток"
Обновена

Енергийният министър обмисля дали да искаме от "Газпром" пътната карта за "Балкански поток"

Унищожават ли се документи без санкция в "Булгартрансгаз" запита Иван Хиновски

Също така поискаха отчет от Министерството на енергетиката по изпълнението по четирите основни стратегии. Също така искат договорите за управление на държавните енергийни дружества да се обвържат с постигнатите резултати. БЕХ и НЕК да разработят специални програми за намаляване на дълговата им тежест. От структурата на БАХ да бъдат извадени от структурата на холдинга операторите на мрежи - "Булгартрансгаз" и ЕСО.

Според "Има такъв народ" трябва да се направи и спешна проверка за държавните и общински институции, които купуват най-скъп ток от пазара на "Доставчик от последна инстанция".

От ИТН също така предлагат бъдещите възобновяеми енергийни източници да се изграждат без подкрепата на държавата и там, където е възможно, тяхното присъединяване от страна на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Това обаче трябва да стане и чрез премахване на административните пречки пред изграждането на екоцентрали.

От ИТН са против проекта АЕЦ "Белене", а на мястото на площадката да бъде изграден завод за производство на зелен водород. Спешно трябва да се договорят по-големи количества азерски газ.

От партията на Слави Трифонов искат промени в Закона за концесиите, така че България да получава по-справедливо възнаграждение за природните ресурси.

Радан Кънев търси в ЕК българската пътна карта за газопроводите

Радан Кънев търси в ЕК българската пътна карта за газопроводите

Очакванията им са, че "Пътната карта" ще даде много отговори и за "Турски поток"

"Демократична България"

От страна на "Демократична България" мерките представи Мартин Димитров, който настоя на първо място да се направи ревизия, за да може енергетиката да бъде извадена от тежкото затъване в корупцията. Той поиска най-накрая да се намери изгубената пътна карта за развитие на отношенията между "България" и "Газпром", като бе поставен въпросът дали ако властите не знаят за ангажиментите в тази пътна карта, ги поемат и изпълняват.

Според ДБ трябва да има петгодишен план за компенсиране на енергийнобедните, като идеята е да има системност.

От партията настояват за пълна ревизия на държавните предприятия включително на Българската независима енергийна борса и на Фонда за енергийна сигурност.

Демократична България поискаха и пълна прозрачност при проверки за злоупотреби на пазара от страна на Комисията за защита на конкуренцията в сферата на енергетиката. От партията се усъмниха, че досегашните разследвания умишлено не са стигали до край.

Най-сериозно дискусия предизвика редакцията на текста, който да залегне в коалиционното споразумение за ядрена мощност - дали да бъде конкретизирана тя на мястото на АЕЦ "Козлодуй" или просто на територията на страната, както и дали първо да бъде правен икономически анализ, както настояха от ДБ, или да се запише ангажимент за изграждането на нова ядрена мощност, както настояваха от БСП. Социалистите отстъпиха без да настояват докрай на АЕЦ "Белене". 

Необходимостта от нови ядрени мощности ще се прецени след анализ за площадката, типа на реакторите на база най-ниски цени и най-бърза реализация като оценката ще е публична.

Друга част от дискусията бе за въглищните централи, като се взе решение да бъде търсено финансиране за преструктуриране на тези сектори. Ще се търсят алтернативни проекти за запазване на въглищния комплекс" Марица Изток", като във формулировката бе добавено и "въглищните региони" с оглед на съществуването и на Перник, Бобов дол и др.

Освен ревизия на работата на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), се взе решение да се одитира от независима компания дейността на неговите дружества и извършените от тях инвестиционни разходи - особено тези за построяването на продължението на газопровода "Турски поток"/Балкански поток.

Всички решения, по които не бе постигнато съгласие, ще бъдат отново обсъдени на финалната лидерска среща, от която ще зависи дали ще се постигне споразумение за управляваща коалиция.

Днес започнаха преговорите между четири партии за съставяне на кабинет - водещите и победителите на вторите за тази година предсрочни парламентарни избори "Продължаваме промяната" поканиха на разговори БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Предварително от разговора бяха изключени ГЕРБ и ДПС. Не участват и от най-малката ПГ "Възраждане".

18 работни групи чертаят бъдещата коалиция

18 работни групи чертаят бъдещата коалиция

От 23 ноември ще започнат срещите