Извънредна 15-дневна проверка на "Топлофикация София" ЕАД и фирмите за дялово разпределение започват от енергийното министерство, съобщиха от ведомството на Теменужка Петкова.

Освен на "Топлофикация София" ЕАД, проверката е и за шест от компаниите за дялово разпределение на топлинната енергия на територията на гр. София. Те са "Техем Сървисис" ЕООД, "Бруната" ООД, "Нелбо" АД, "Термокомплект" ООД, "Топлоконтрол" ООД, "МХ Елвеко" ООД.

Целта на проверката е да разбере какво правят дружествата за дяловото разпределение на топлинна енергия.

Омбудсманът иска „Топлофикация“ да оптимизира информацията във фактурите си

Омбудсманът иска „Топлофикация“ да оптимизира информацията във фактурите си

Ковачева бе категорична, че фактурите предизвикват объркване в хората.

Заради сигнали в Министерството на енергетиката от клиенти на топлофикационни дружества за предоставяне на изравнителни сметки от топлинните счетоводители след нормативно установения срок 15 юли 2020 г., министърът препоръча на Асоциацията на топлинните счетоводители да може гражданите да подават възражения/рекламации за получените изравнителни сметки в срок до 30 септември 2020 г. включително.

Припомняме, омбудсманът Диана Ковачева призова за извънредна проверка на топлофикациите заради изравнителните сметки за парно. Такава проверка бе стартирана и от КЕВР.

Високите изравнителни сметки предизвикваха общественото недоволство, защото те съвпаднаха с момента на връщане на пари от страна на топлофикациите към потребителите след обявеното "историческо" намаление от 40% на цената на природния газ от страна на "Газпром".

КЕВР замразява вдигането на цената на газа

КЕВР замразява вдигането на цената на газа

По разпореждане на министъра на енергетиката се проверява как "Булгаргаз" образува цената

Проверка бе направена и на искането за увеличение на цената на газа за септември месец, която пък приключи със заключение за правилна оценка от страна на "Булгаргаз". Днес КЕВР окончателно прие решение за цената на природния газ за септември месец.