Няма грешка с определянето на цената на газа за септември. Това стана ясно от брифинг на енергийния министър Теменужка Петкова.

При нейното определяне са спазени изискванията на договора между "Булгаргаз" и "Газпром", изтъкна тя. Заключението е след разпоредена проверка и замразяване на решението на КЕВР за определяне на цената, поискана от "Булгаргаз" - 22,46 лева е коректна цена, показва проверката.

Замразяването на цената на газа - политическо решение в нарушение на закона

Замразяването на цената на газа - политическо решение в нарушение на закона

Христо Казанджиев прогнозира шокото поскъпване октомври месец

Министърът поясни още, че е спазена наредбата за регулиране на цената на природния газ. Всички компоненти, които сформират цената на природния газ, са правилно определени, обяви Петкова.

От май тази година цените на газа са се успокоили, но се наблюдава ръст на европейските хъбове от август месец. Оказва се, че пандемията е намалила потреблението на природен газ.

286 милиона лева по-малко ще платят българите в сравнение с август месец миналата година в следствие на предоговаряне на цената на газа от "Булгаргаз". Ежемесечно "Булгаргаз" договаря цените, а състоянието на дружеството е стабилно, стана ясно още от думите на министъра.

КЕВР и "Булгаргаз" не прогнозират цената на газа по една формула

КЕВР и "Булгаргаз" не прогнозират цената на газа по една формула

"Булгаргаз" се движи по динамиката на пазара

Припомняме, "Булгаргаз" поиска от КЕВР природният газ да поскъпне с над 20%. Преди това от "Булгаргаз" предложиха цената на природния газ от 01 август 2020 г. да е в размер на 18,67 лв./MWh, или с 2.25% по-ниска в сравнение с юли месец. Предварително се очакваше скокът да е с около 15%. По време на общественото обсъждане през август месец от "Булгаргаз" поясниха, че увеличението може да е по-голямо заради значителното поскъпване на газа на европейските борси.

Движението на цените на природния газ идва на фона на недоволството на потребителите на топлофикациите в страната от получените изравнителни сметки и големите суми за доплащане, за което и от КЕВР ще започнат проверка, но и на фона на онова "историческо намаление" на цената с 40%, обявено от правителството през март месец. 

Енергетиката "брадясала" с 4 милиарда лева дълг

Енергетиката "брадясала" с 4 милиарда лева дълг

Всички сме в една лодка и трябва да се стремим да стигнем до брега, подчерта Теменужка Петкова

Малко по-късно от "Булгаргаз" съобщиха, че са внесли в КЕВР за утвърждаване цената на природния газ за септември месец в размер на 22.46 лв./ MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).