Отлагането на решението на КЕВР за септември месец за повишаване на цената на газа със заповед на министъра, за да се извърши проверка на начина на ценообразуване, е грубо нарушение на закона. Енергийният експерт Христо Казанджиев заяви в студиото на БиТиВи, че това е брутално нарушение на закона и се чуди защо все още прокуратурата не е реагирала.

От публикации в медиите той е разбрал, че заповедта на министъра е издадена по лично нареждане на премиера - което е още по-тежко нарушение на закона. "Има закони, премиерът над закона ли е", попита енергийният експерт.

Припомняме, "Булгаргаз" поиска от КЕВР природният газ да поскъпне с 20,3%Преди това от "Булгаргаз" предложиха цената на природния газ от 01 август 2020 г. да е в размер на 18,67 лв./MWh, или с 2.25% по-ниска в сравнение с юли месец. Предварително се очакваше скокът да е с около 15%. По време на общественото обсъждане през август месец от "Булгаргаз" поясниха, че увеличението може да е по-голямо заради значителното поскъпване на газа на европейските борси.

КЕВР замразява вдигането на цената на газа

КЕВР замразява вдигането на цената на газа

По разпореждане на министъра на енергетиката се проверява как "Булгаргаз" образува цената

Единственият, който е оторизиран да взима решения в тази посока, е КЕВР, е категоричен Христо Казанджиев.

Едно такова спиране е изцяло политическо решение и политическа намеса, което носи значителни загуби на едно търговско дружество - "Булгаргаз". Прогнозата на Казанджиев е, че "Булгаргаз" ще се генерира само за септември месец загуби за десетки милиони, а е през октомври месец увеличението на цената ще се наложи да бъде не 20, а 40%, т.е. ще бъде шоково, а не плавно.

Петкова обеща проверка на КЕВР на сметките за парно октомври месец

Петкова обеща проверка на КЕВР на сметките за парно октомври месец

Инфраструктурата на "Балкански поток" е само и единствено българска

Това, че има намеса от страна на министъра на енергетиката и евентуално на премиера, е негативен сигнал към целия газов пазар, че правителството може в нарушение на закона да се намесва в образуването на цените. Една такава намеса влияе крайно негативно на пазара на природен газ.

А увеличението на цената на газа е неизбежна, тъй като вече новият начин на формиране е по формула, съобразена със спот пазара и цената на петрола. Христо Казанджиев обясни, че с тази нова формула флуктуациите вече ще се видими и за крайния потребител, а увеличението сега е напълно нормално, заради по-голямото потребление през зимните месеци.

Цената на руския природен газ пада с 40%
Обновена

Цената на руския природен газ пада с 40%

От "Газпром" днес са ни изпратили договора след преговорите заради антимонополното решение на ЕК

На въпрос къде отива онова "историческо намаление" на цената с 40%, обявено от правителството през март месец, Казанджиев обясни, че тогава се е злоупотребило с начина на поднасяне на информацията - въпросното намаление е на база на цената за един месец, без да се обяснява какъв ще бъде годишният разрез. А той е около 15%.

Движението на цените на природния газ идва на фона на недоволството на потребителите на топлофикациите в страната от получените изравнителни сметки и големите суми за доплащане, за което и от КЕВР ще започнат проверка. Топлофикациите са основните потребители на природен газ в страната.

КЕВР и "Булгаргаз" не прогнозират цената на газа по една формула

КЕВР и "Булгаргаз" не прогнозират цената на газа по една формула

"Булгаргаз" се движи по динамиката на пазара