Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание, на което прие цената на газа за септември ще е 22,46 лв. В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" за регулиране на цените на природния газ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по плана за действие при извънредни ситуации.

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Въз основа на предоставените данни и документи към заявлението и след проверка на направените изчисления, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се прилага от първо число на месеца. При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" и усредения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния природен газ.

КЕВР обсъди цената на газа за септември месец

КЕВР обсъди цената на газа за септември месец

Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи

Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества. При определянето на доставните цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи са отчетени общото количество природен газ за месец септември 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

Вчера КЕВР обсъди цената на газа за септември месец като "Булгаргаз" отново предложи цената на газа от 1 септември да бъде 22,46 лв.

КЕВР замразява вдигането на цената на газа

КЕВР замразява вдигането на цената на газа

По разпореждане на министъра на енергетиката се проверява как "Булгаргаз" образува цената

Припомняме, "Булгаргаз" поиска от КЕВР природният газ да поскъпне с над 20%. Преди това от "Булгаргаз" предложиха цената на природния газ от 01 август 2020 г. да е в размер на 18,67 лв./MWh, или с 2.25% по-ниска в сравнение с юли месец. Предварително се очакваше скокът да е с около 15%. По време на общественото обсъждане през август месец от "Булгаргаз" поясниха, че увеличението може да е по-голямо заради значителното поскъпване на газа на европейските борси.

Движението на цените на природния газ идва на фона на недоволството на потребителите на топлофикациите в страната от получените изравнителни сметки и големите суми за доплащане, за което и от КЕВР ще започнат проверка, но и на фона на онова "историческо намаление" на цената с 40%, обявено от правителството през март месец.